De Langstraat

Bladeffecten, kleur en contrast zonder bloemen

Bij deze lezing op 20 november worden we meegenomen in de 2ha tuin van "Op de Haar" midden in het Hoevelakense Bos. Dit gebied, gelegen op twee terpen (de haar = terp), is eigendom van het Engelse echtpaar John & Joyce Ramsbotham en is meerdere keren het onderwerp van radio en tv uitzendingen geweest.

John zal ons meenemen in een rondleiding door de tuin met aandacht voor de ontwikkelingen in de afgelopen 26 jaren. Het was ooit een met bramen overwoekerd bos met de structuur van een rabattenbos. Nu jaren later kunt u zich laten verrassen, middels de prachtige dia presentatie, door wat u hier tegenwoordig kunt verwachten. De zeven verschillende tuinen zijn uitgegroeid tot een kleurrijk en divers schouwspel. De vogels zijn talrijk aanwezig en het is een levendig geheel geworden.

Tijdens de rondleiding zien we hoe een beetje aandacht voor het combineren van diverse bladsoorten in kleur en vorm de bloei soms overbodig kan maken. Het gewoon zelfs bijna de status van "toegevoegde bonus" geeft. Er komt wat meer plantenkennis om de hoek kijken. We bekijken hoe een combinatie van nieuwe planten en wat mildere winters interessante en nieuwe mogelijkheden biedt voor beplantingen.

De lezing wordt afgesloten met een discussie over sommige nieuwe planten, de introducties met idee├źn voor hun diverse toepassingen.

Voor mensen die zich al wat beter willen voorbereiden op deze lezing, kijk gerust eens op de website van Op de Haar <www.opentuinopdehaar.nl>.