In een veranderend klimaat is er veel discussie over ‘inheemse’ tegenover ‘uitheemse’ en ‘klimaatbomen’ of ‘klimaatbestendige bomen’. Hoe kunnen we daarmee omgaan, als boomkweker, ontwerper, hovenier en tuineigenaar?
Welke beslissingen kunnen we nemen in een toekomst die niet in steen gebeiteld is en waarschijnlijk vooral wordt gekenmerkt door extreme weersomstandigheden? En welke bomen kunnen deze omstandigheden aan? Thijs Dolders zal op verschillende schalen laten zien hoe we soorten kunnen kiezen die ook in de toekomst kunnen uitgroeien tot monumentale bomen. En hoe er voor elke tuin een boom te bedenken is, die bovendien met ecosysteemdiensten bijdraagt aan een gezonde leefomgeving.
Landschapsarchitect en parttime plantenadviseur bij Boomkwekerij Ebben
Thijs Dolders is een zelfverklaarde 'plantennerd' die meer dan 12 jaar in de landschapsbranche heeft gestudeerd en gewerkt. Hij studeerde landschapsarchitectuur (BSc en MSc) aan Wageningen University waaronder een semester in ecologisch ontwerp en beplanting aan de gerenommeerde afdeling Landschapsarchitectuur van de Universiteit van Sheffield. Na zijn afstuderen werd hij junior ontwerper bij West 8 in Rotterdam, waar hij werd blootgesteld aan een scala aan projecten op zowel nationaal als internationaal niveau. Van hieruit richtte hij samen met Mart Reiling zijn eigen kantoor op, waar hij openbare ruimte voor beweging, sport en recreatie ontwerpt op basis van app-gegevens uit crowdsourcing.
Met deze expertise werd hij door Boomkwekerij Ebben benaderd om parttime aan de slag te gaan als plantadviseur van landschapsarchitecten, architecten, stedenbouwkundigen en tuinontwerpers. Ook adviseert hij over de verbetering van de TreeEbb, online boomselectietool, een belangrijke methode om bomen te selecteren en voor iedereen vrij toegankelijk.
De locatie is bij ontmoetingscentrum De Haven, Leefdaelhof 11, 5141JX in Waalwijk. De lezing begint om 20.00 uur. Vooraf reserveren is niet nodig.