De Langstraat

Mooie moestuin of eetbare siertuin

Een presentatie door Marie José Meertens over biodiversiteit in de tuin

Zelf je eigen groente en fruit kweken is geweldig. Een moestuin  is veel werk maar wat geeft meer voldoening dan tegen etenstijd de tuin in lopen en daar kiezen wat er op tafel komt? Je kunt biologisch werken wanneer je dat wilt. Wanneer je in je moestuin een plaatsje vrij maakt voor bloeiende planten trek je vlinders, bijen en andere nuttige insecten die de gewassen bestuiven en jou helpen je tuin gezond te houden. Snijbloemen en kruiden passen heel goed in de moestuin. Zeker wanneer je soorten plant die schadelijke insecten weren of samenwerken met het bodemleven.

Natuurlijk heeft niet iedereen de ruimte of gelegenheid om een echte moestuin aan te leggen.
In je siertuin is het gelukkig ook mogelijk allerlei smakelijke soorten groenten en fruit te planten en zelfs een behoorlijke opbrengst te hebben. Dat kan tussen de bestaande beplanting, maar ook met potten en bakken is van alles mogelijk.

In deze lezing zal Marie José met ons de spelregels doornemen van het combineren van eetbare en siergewassen. Aan bod komen bodemverzorging, kiezen van geschikte soorten en de combinaties die werken en waarom. Natuurlijk zijn er ook veel voorbeelden om je tuin in te richten.

Wanneer je zo werkt geniet je niet alleen van alle moois en lekkers dat je tuin biedt, maar je draagt bij aan biodiversiteit en geniet je extra van de natuur die je in je tuin haalt.