De Langstraat

Verslag excursie 15 juli 2023 West-Brabant en Goeree-Overflakkee

Met 34 deelnemers stapten we om 9 uur in de bus voor een ritje van een uur naar Landgoed De Hertgang in Halsteren. In het “bezoekerscentrum” stond de koffie en thee met een heerlijk stukje gebak al op ons te wachten. Terwijl we dat opaten kregen we een uitleg van de eigenaar over het ontstaan van de Brabantse Wale n omgeving. Erg interessant.

Daarna naar buiten. Als eerste bezochten we het siertuingedeelte met vijverpartij. De eigenaren hadden in de loop van de tijd vele aparte soorten bomen geplant. De eigenaar vertelde daar tijdens het wandelen met veel trots over. De rest van het landgoed bestond uit een stuk bos. Ook weer met vele bijzondere bomen en goed te belopen paden. Het was er goed toeven en vele deelnemers waren erg over dit landgoed te spreken. Zeker een adresje om nog eens terug te gaan.naar het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee

En dan weer de bus in voor een ritje naar het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Daar werden we hartelijk verwerkomd door Renée Volker, geassisteerd door haar zus Hetty Pessers. Omdat het zonnetje lekker scheen konden we heerlijk buiten lunchen. Renée vertelde in drie termijn hoe het zo allemaal gekomen is in Stad aan het Haringvliet. Met ook een verhaaltje over enkele bijzonderheden van het eiland. De lunch smaakte heerlijk. Met een lekkere Magnum als toetje. Daarna was er de mogelijkheid om de tuin van Renée te bekijken. Ook is een aantal naar het haventje en de dijk langs het Haringvliet gelopen. Gelukkig hadden we ruim de tijd.

Maar aan alles komt een einde. Het was weer tijd om in de bus te stappen voor onze laatste tuin. We rijden terug naar Brabant en gaan de tuin Madelief in Langeweg bezoeken. Via een fraai pad komen we aan de achterkant van het huis. Op het grasveld drinken we koffie en thee met iets lekkers. Rondom de tuin mooi aangelegde borders. De groep werd verdeeld in een groepje voor de tuin en een groepje voor de wijnmakerij. De kleine wijngaard ligt naast de tuin. De eigenaar legt uit hoe hij zijn druiven vertroetelt en hoe hij wijn maakt. Het verhaal, doorspekt met anekdotes duurt wel wat lang. Uiteindelijk krijgt groep de wijn te proeven. Verkopen doet hij de wijn niet. Juist op dat moment verandert het zoning weertje in een plaatselijk overkomende fikse bui.

Die maken we nog net mee als we in de bus stappen terug naar Waalwijk. Daar aangekomen schijnt het zonnetje weer. De deelnemers keren weer huiswaarts. Alom tevredenheid over een fijn dagje uit.