De Langstraat

Nationale Tuinweek 2019

Sinds 2014 is Groei & Bloei de organisator van de Nationale Tuinweek, die elk jaar in juni gehouden wordt. In de tuinen en leefomgeving in Nederland komen steeds meer stenen en verharding. Met als gevolg dat er minder ruimte is voor groen en dieren. Veel verharding zorgt er bovendien voor dat regenwater geen kans krijgt om in de aarde weg te zakken en (te) snel wordt afgevoerd. Verdroging van de natuur is het gevolg. Daarnaast zien we dat er makkelijk wateroverlast ontstaat tijdens zware buien, waarbij in korte tijd veel regen valt. Het water kan niet wegzakken in de aarde, afvoeren raken overbelast en straten komen blank te staan.

Groei & Bloei wil deze problemen onder de aandacht brengen en laten zien hoe het ook anders kan. Meer ruimte voor groen in de tuinen zorgt voor meer ruimte en voedsel voor o.a. vogels, bijen, vlinders en al wat leeft in de natuur. Eén kleine achtertuin zal niet het verschil maken, maar alle tuinen in Nederland samen natuurlijk wel.

Tijdens de Nationale Tuinweek organiseren de diverse afdelingen in het land groene activiteiten, om op een leuke, laagdrempelige manier mensen kennis te laten maken met van alles rondom groen en tuinen. Dit jaar is “De Levende Tuin” gekozen als thema voor de Nationale Tuinweek 2019.

“De Levende Tuin”, je hoort er steeds vaker over, maar wat is nou een levende tuin. In een levende tuin kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. In de levende tuin is ruimte voor mensen natuurlijk, maar ook voor allerlei beestjes en groen en bloemen. De levende tuin is een plek waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Een plek waar je kunt relaxen in het groen en waar je lekker fruit en gezonde groenten oogst. In een levende tuin is er ruimte voor vlinders en bijen en ook voor wormen en pissebedden. Zij zorgen er immers voor dat allerlei afval verteerd wordt en weer gebruikt kan worden door planten.


 

Wat gebeurt er in De Langstraat voor de Nationale tuinweek?