De Langstraat

Wat doet dat (on)kruid in mijn tuin? Tuinieren MET kruiden.

Als meesterherborist en voedingsadviseur ben ik veel met kruiden bezig. Het zijn grandioze smaakmakers die daarnaast ook nog een aantal gezondheidsvoordelen aan je voeding toevoegen. Ik zie kruiden overigens breder dan alleen de algemeen bekende keukenkruiden. Ook wilde planten en planten die een ander soms onkruid noemt, zijn vaak waardevol, voor mijzelf, voor de insecten of voor de grond in de tuin. Ik gebruik de term ‘onkruid’ dan ook liever niet.

Wij hebben veel kruiden in onze nutstuin, die we graag gebruiken in de keuken. Maar we tuinieren ook graag MET kruiden. Dat wil zeggen dat we kruiden gebruiken om insecten te weren of juist om insecten of vogels te lokken, die ons dan weer helpen om plaagdieren te bestrijden. Verder gebruiken we kruiden ook om plantenziektes te voorkomen of te bestrijden, om te mulchen, om plantenextracten te maken die dienen als voeding voor de gewassen in de tuin en als nectar- of stuifmeelleveranciers voor onze bijen, die in ruil daarvoor onze gewassen bestuiven.

De kruiden die spontaan ergens opkomen, kunnen je iets vertellen over de bodemgesteldheid. Het zijn indicatorplanten die iets zeggen over de grond in je tuin. Zonder dure en ingewikkelde grondanalyses kom je zo al een heleboel te weten over de bodem waarop je tuiniert.

Van al die gebruiksmogelijkheden van kruiden en de informatie die ze leveren, profiteren de planten in je tuin volop. De mogelijkheden om te tuinieren MET kruiden wil ik graag met jullie bespreken.

Rika Verhoef is meesterherborist, voedingsadviseur en docent bij Velt