De Langstraat

De tuin van Lies van Bladel

22 juli 2020 ben ik bij Lies van Bladel in Sprang Capelle. Ze woont hier prachtig tegenover de molen. De tuin is een strook van een paar meter steeds rondom het huis. Bij de vijver is een behoorlijk terras gemaakt waar je de levendigheid van de 3 kois en een grote school goudvissen kunt volgen. In de tuin staan diverse planten en bomen die de revue passeren. Op dit moment bloeit de margriet rijkelijk. Maar er staat nog zoveel meer. Lies noemt onder andere:

De Fagus (maar het lijkt wel een bonte Acer) is meegenomen uit het oude huis. Ze heeft nooit kunnen achterhalen wat de echte naam was. Het kaartje was weg en toen ze hem kochten was het meer de hobby van haar man dan van Lies. De stam met jute mocht geen zon. Hij doet het inmiddels zo goed dat de jute is overgroeid. Weet iemand welke boom het is?

De Liquidambar is bolvormig en heeft gekarteld blad. Gedurende het seizoen passeren diverse kleuren de revue wat hem zeer waardevol maakt.

De Sofora met het hele kleine fragiele blad staat sierlijk tussen de planten.

De Scharnierbloem heeft de eigenschap dat hij steeds opschuift. Dit is wel lastig, want hij zou met de Margriet moeten afwisselen qua bloei.

De Enkiantus is ook een prachtige bloeier die op meerdere momenten qua kleur verandert.

De Pierus valt door het grijze blad mooi op tussen de andere planten.

Ook Nandina is een erg dankbare, grote plant met roze bloemetjes en rode bessen.

De echte Laurier staat in de pot en geeft weer een extra dimensie aan het eten. Hij doet het overigens niet uitbundig en lijkt ergens last van te hebben.

Maar bekijk zelf de vele planten hier in de tuin. De diversiteit is echt wel groot