De Langstraat

De tuin van Yvonne Altena

Het is een prachtige herfstdag als ik bij Ivonne Altena voor de deur sta. Ze woont al 30 jaar in haar bungalow in Waalwijk. Toen ze het huis betrok was de tuin erg kleurrijk met veel rode en gele tinten, maar eigenlijk was dit niet haar smaak. Alles bloeide echter rijkelijk en daarom vond ze het zonde om de tuin om te spitten. In de beginjaren nam ze een deel als moestuin in gebruik. Na een paar jaar is de moestuin vervangen door een groot rozen perk. Maar het was nog steeds niet haar eigen idee. Tot ze 15 jaar geleden dan toch opnieuw de tuin heeft aangelegd. De WML kwam het werk verzetten, naar een tekening van de architect. Het duurde even voordat alles klaar was maar de tuin is nog steeds naar volle tevredenheid. De bestaande rozen en andere planten heeft Ivonne allemaal weggegeven, want de kleuren in de tuin wilde ze helemaal aanpassen naar roze, lila en wit. Het heeft een behoorlijk budget opgeslokt maar hier was ook even voor gespaard.

Nu zien we een symmetrische tuin die lager ligt dan het hoofdterras. Er staan veel rozen in perken omringd door taxus en nog een beetje buxus hagen. Van buxus had Ivonne prachtige vormsnoei. Hele hoge spiralen en grote bollen. Door de buxusmot heeft ze echter alles opgeruimd en taxus als haag genomen. Aan de zijvlakken heeft ze nog wel stekken van de buxushaag staan in de hoop dat deze zonder de buxusmot groot zullen worden. Afgelopen week heeft ze de heuchera opnieuw uitgeplant. Iedere paar jaar worden de planten te hoog en van onderen lelijk. Ze zet er dan stekken voor terug (maar liefst zo’n 150). In het midden is een fontein met een beeld van 2 pelikanen. In de tuin zie je overigens meerdere beeldjes, heel stijlvol van brons. Piet en Ivonne kochten ze voor elkaars verjaardagen, ze genoten er beide van, want ja wat moet je op latere leeftijd nog voor elkaar kopen. Er is een beregeningsinstallatie geplaatst waarbij het grondwater wordt opgepompt. De tuin en de straat kleurde er echter rood van dus heeft ze er een ontijzeringsinstallatie tussen laten zetten. Dit werkt perfect; het grondwater wordt op een bepaalde manier door zout geleid en zo wordt het bruine water gescheiden van het heldere water. Dit laatste wordt gebruikt om te beregenen. Het water loopt daarvoor door 3 verschillende cilinders, die DVC Dussen jaarlijks komt aan- en afkoppelen want het systeem is niet vorstbestendig. Nu we toch bij de materialen kijken laat ze me een tuinknieltje / -stoeltje zien. Ooit heeft ze dit aan haar oudste zus gegeven (zelf is ze de op één na jongste van 10 kinderen) toen ze niet meer zo goed kon bukken en opstaan bij het knielen. Inmiddels heeft ze het ook zelf. Het is erg handig om op te zitten en als je het omdraait kun je op het kussentje knielen en jezelf aan de poten opdrukken om op te staan. Intratuin is er goed voor, een erg handig ding.

Ivonne heeft vele hobby’s. Graag doet ze aan bloemschikken en met kerst pakt ze helemaal uit. Ze haalde zelfs ooit de Buxus spiralen binnen om met lichtjes op te tuigen. Vanaf de voordeur tot de achterdeur maakt ze in huis dan alles groen. Veelal ook spullen uit eigen tuin worden gebruikt voor bloemstukken in de huiskamer of op het tafeltje in de hal. Dit doet ze eigenlijk wel het hele jaar rond. 
Koken doet ze ook met passie. Graag nodigt ze gasten uit en kookt dan een heerlijk 5 gangen diner. Ook kookt ze wekelijks in het Koetshuis voor een groep van 8 licht demente bejaarden. Ze schrijft natuurlijk ook de recepten hier in ons nieuwsblad.
Aan beweging wordt ook gewerkt met nordic walking, yoga en fietsen. Ja, je blijft er allemaal jong bij. Het is al met al een super bezige vrouw.