De Langstraat

Kijk op het weer

Door: Peter-Paul Hattinga

Een presentatie over weer en wolken, met tips over hoe u het weer kunt voorspellen

Iedereen die buiten in de weer is, heeft met het weer te maken. We hebben tegenwoordig natuurlijk allerlei weer-apps. Het is niet alleen handig, maar ook erg leuk om een beetje extra weet van het weer te hebben. In deze lezing, met prachtige, door de spreker zelf gemaakte powerpoint-dia's, ervaart u hoe u zelf uw kijk op het weer wat kunt vergroten. Door naar de wolken te kijken bijvoorbeeld. En met behulp van een eenvoudige barometer en thermometer komt u al heel wat meer te weten van het weer.

Ik neem u mee in de wereld van de wolken. De veranderlijkheid van het weer in ons zeeklimaat weerspiegelt zich in de onophoudelijke wisseling van de wolkenhemel. Van grijze laag tot schaapjeswolken, van blinkende stapelwolken tot dunne windveren. Hoe zeldzaam is in ons land een dag zonder ook maar één wolk! Als het weer verandert veranderen ook de wolken. Dikwijls gebeurt dat volgens bepaalde patronen. Daarom kun je in een wolkenlucht vaak al zien wat voor weer je kunt verwachten. In deze lezing krijgt u tips om aan de hand van de barometer en de wolkenlucht een eigen eenvoudige weersverwachting te maken. Erg handig voor iedereen met een tuinhart.