De Langstraat

Lezing over tuinkruiden en groenten.

Bert Klerks heeft samen met zijn vrouw Annie een tuincentrum in Oisterwijk. Al in 1978 zijn ze in eerste instantie met een hoveniersbedrijf gestart. Ze verkochten toen een uitgebreide collectie vaste planten. Langzaam veranderde, mede door hun voorliefde voor gezond eten en drinken, het gewone assortiment in een zeer uitgebreide collectie groenten- en kruidenplanten. Hiervan hebben ze dan ook een groot aanbod in pot, maar zeker ook in zaden gedurende het hele seizoen.

De kruiden zijn echt een enorme passie van Bert, hij kan er dagen over vertellen. Dit zal hij in een avondvullend programma ook zeker komen doen. Hij vertelt over de soorten en het gebruik in de keuken. Zo is hij bv. bijzonder trots dat de jeugd uit het dorp bij hem colakruid komt halen om thuis cola te kunnen maken. Veel gezonder dan echte cola en ook lekker, zegt hij. Gezien de wintertijd zijn niet alle soorten kruiden in hun volle groei maar toch zal hij zoveel mogelijk soorten meenemen zodat ruiken en proeven mogelijk zijn.

Verslag van de lezing

Het milieuvriendelijk kweken van keukenkruiden is best een uitdaging en vele vakgenoten hadden het niet voor mogelijk gehouden maar Bert Klerks is er in geslaagd om zijn naam te vestigen op dit gebied. Tijdens de lezing bespreekt hij vele soorten kruiden die nu nog in de koude kas of buiten staan. Zijn kruiden zijn behoorlijk afgehard en kunnen tegen een koude dag of nacht. Hieronder alleen een paar kleine dingetjes, de lezing was nl. te omvangrijk om er verder over uit te wijden.

Vele kruiden heb je in struikgewas, maar ook als bodembedekker of kruipende soorten. Bv. tijm, oregano (marjoraan en marjolijn), bonenkruid, camille, etc. Het is lekker om van camille en tijm bv een looppaadje te maken. Het ruikt dan heerlijk als je er overheen loopt. Het schoonhouden van dit paadje kan wel een nadeel vormen. Als je kruiden in de tuin hebt staan, maar je gebruikt ze niet veel is het beter om ze klein te houden. Regelmatig snoeien is goed voor kruiden. Ze floreren dan goed en de plant zal niet zo snel verhouten en daardoor malser blijven. Een voorbeeld is lavendel. Het snoeien van lavendel doe je meteen na de eerste bloei. Je haalt er eerst alleen de bloei af waarop hij nogmaals bloei zal geven. In het najaar snoei je de struik totdat hij nog halfhoog is. Hij zal jonge scheuten vormen aan de onderkant van de plant. Na de winter, vroeg in het voorjaar snoei je de struik klein. De lavendel zal een nieuwe compacte struik maken die niet verhout is. Weten jullie trouwens dat kerrie uit een kruidenpotje een mengsel van kruiden is? De echte kerrieplant (heldergrijs, bloeit geel) is heerlijk op bv. kalfsvlees en kip, doe er gerust een flinke tak op. De echte laurier laat zich in alle vormen snoeien. Hiervan zijn de oude blaadjes het lekkerst om te gebruiken in gerechten. Ze zijn heerlijk op stoofvlees en rode kool. Smeerwortel wordt gebruikt voor zalf maar is ook goed voor compostthee/-gier. Het trekt hommels aan maar is niet eetbaar. Wondklaver heeft eetbare bloemen en bladeren (alleen in voorjaar). Hij doet het goed op arme grond en stelpt bloedingen. Barbarakruid (eigenlijk een groente) is vitaminerijk tot juni. Daarna is het een leuke bloeier………. enz. enz

Het gebruik van biologische gewasbescherming vraagt behoorlijk wat kennis maar de laatste nieuwe ontwikkelingen op dit gebied maken alle chemische middelen totaal overbodig. De biologische gewasbescherming werkt met geur– en smaakstoffen van diverse kruiden en inzet van natuurlijke vijanden. Ook een juiste bemesting en een optimaal bodemleven zijn van belang om de weerstand van de plant te verhogen. Pireco producten zijn er tegen vele problemen bij bloemen en planten. Omniclear verbrand het groen op tegels boven de grond. Azijn doet dit ook maar verzuurd de grond. Je kunt je planten versterken met brandnetelgier. Je laat hiervoor brandnetels 3 weken trekken, het stinkt echter enorm. Het schoonmaken van je planten als er luis op zit kan met groene driehoekzeep (theelepel), spiritus (kopje) en water (1 liter). Je maakt de luis gewoon ladderzat en ze zullen verdwijnen. Maak een koolkraag van stevig materiaal en leg het om de kool. De koolvlieg kan dan niet bij de wortel komen om daar eitjes te leggen. Lavapoeder kan als een verstuiving worden gebruikt om luizen en schimmels te doden. Het beschermt ook redelijk tegen roetdauw. Het is bodemverbeterend en watervasthoudend.

De natuur zelf geeft ons al duizenden jaren de oplossingen. We moeten ze alleen leren zien en een eigentijdse toepassing geven. Zeg nu zelf…. tegenwoordig is biologisch best logisch !