De Langstraat

15 november: Plantennamen zijn spannender dan je denkt!

Door Marco Hoffman; taxonoom / werkenzaam bij Naktuinbouw DUS als specialist rassenonderzoek Siergewassen & Fruit

Als amateurtuiniers hebben we veel met plantennamen te maken. We kopen immers een specifieke plant onder een naam of we zoeken ergens informatie over een specifieke plant. Plantennamen zijn daarbij erg handig voor de aanduiding en communicatie. Maar weten jullie ook dat het een zeer boeiend onderwerp is? Linnaeus was een belangrijke grondlegger voor de botanische naamgeving. Voor tuinplanten zijn veel specifieke rassen ontwikkeld die onder verplichte rasnamen worden geregistreerd. Daarnaast wordt voor consumenten vaak een Nederlandse naam gebruikt. En verkopers gebruiken vaak weer extra handelsnamen. Hoe scheppen we orde in deze veelheid aan namen?

Je wordt meegenomen in de spannende wereld van de plantennamen en krijgt de gelegenheid om alles te vragen wat je nog had willen weten hierover. Neem vooral ook voorbeelden van plantetiketten mee met namen waarvan je een specifieke uitleg door een echte plantentaxonoom (plantennamendeskundige) zou willen hebben.

We zien u graag op dinsdagavond 18 oktober 2022, om 20.00 uur in Ontmoetingscentrum De Haven aan de Leefdaelhof 11, in Waalwijk-Centrum. Vooraf reserveren is niet nodig. Kosten €3,-- p.p.; voor leden van Groei & Bloei is de lezing gratis bij te wonen.