De Langstraat

Klimplanten en verticaal tuinieren

"Wat is de natuur toch inventief. Voor iedere tuinwens is er een plant bedacht. Wintergroen of juist bladverliezend, bloeiend in het vroege voorjaar of juist laat in het seizoen, met opvallende vruchten of een spectaculaire herfstkleur. En er is zelfs gedacht aan de tuinier die wat krap behuisd is, met een tuin die meer oppervlakte schutting en muur heeft dan borderruimte. Speciaal voor die tuinier is de klimplant bedacht. En die gaan we tijdens deze lezing volop zien. Van klimop tot boomwurger, van blauwe regen tot trompetklimmer. Tijdens de lezing worden alle mogelijkheden en moeilijkheden van de planten besproken.

Cor van Gelderen is kweker en ontwerper, eigenaar van PlantenTuin Esveld in Boskoop. Hij vertelt u graag over zijn persoonlijke ervaringen met deze planten en schuwt een kritische noot niet."

Een greep uit de volle lezing van Cor van Gelderen

Zoals de titel aangeeft is klimplant niet altijd de juiste benaming. Slingerplant is vaak een betere naam voor planten die zich een weg banen over de grond of langs een hek. Een echte klimplant is bijvoorbeeld de (klim) Hortensia. Hiervan bestaan meerdere soorten, terwijl er eigenlijk maar één soort echt bekend is (Hydrangea anomala petiolaris). Hortensia’s groeien aan alle kanten weelderig (noord/oost/zuid/west). De bloei komt naar je toe, het is daarom belangrijk om alle takken te laten zitten. De plant hecht zich gemakkelijk maar is niet schadelijk voor de muur. Als je de plant weghaalt blijf je wel sporen van de plant zien.

Belangrijk is dat een Hortensia en een lavendel niet naast elkaar overleven. Eén van de twee zal er al snel heel slecht uit zien en niet meer opknappen. Datzelfde geldt voor de rododendron en lavendel.

De blauwe regen (Wisteria) is er in de kleur blauw, wit en roze. Als je een niet bloeiende plant hebt “ben je te krenterig” geweest. De plant is makkelijk van zaad te kweken, maar dan bloeit hij niet. Bij het enten van de plant is de bloei gegarandeerd maar dan kom je al gauw bij een kweker uit. Het is dus echt raadzaam om een cultivar te kopen. De plant moet goed gesnoeid worden maar bloeit op nieuwe ranken, dus wees voorzichtig. Snoeien kun je hem in alle vormen, hij laat zich gemakkelijk leiden. Let wel  op dat de basistakken enorme stammen zullen worden en daardoor, bv rond een boom na jaren, een flinke wurggreep zal hebben. Links- en rechtsdraaiend is eigenlijk niet van belang. Het is wel goed om te weten dat de plant giftig is.

Giftige planten zijn vaak erg vies van smaak! Hierop vormt de taxus een uitzondering.

Een Hedera is een snelle groeier en wordt erg groot. Er zijn wel honderden soorten. Hij groeit ook naar het donker en wurmt zich in scheuren en onder dakpannen of dakgoten. Let hierop als je hem plaatst. Een stek van een volwassen plant zal niet meer klimmen, dit wordt een gewone struikplant.

Peren zijn tegen een muur dankbaarder dan appels. Dit komt omdat peren van warmte houden en appels niet.

 

De clematis is niet handig om tegen een muur te zetten, hij is hiervoor te iel. Het winterweer van begin 2018 is funest voor de clematis; nat-warm-koud is erg een vervelende  combinatie. Als je de clematis echter diep plant zal hij echter niet snel dood gaan. Hij lijkt misschien helemaal afgestorven maar zal van onderuit opnieuw uitschieten. Ook als de verwelkingsziekte vat heeft op de plant (schimmeltje) zal hij weer uitschieten. Vele clematissen hebben mooie zaadpluizen die je natuurlijk ook kunt uitzaaien. Wellicht krijg je dan een verrassende plant. Het plaatsen van een clematis bij rozen is vrij klassiek, maar rozen staan graag vrij en willen droog kunnen worden. Dus niet doen. Een clematis planten aan de noordzijde van bv. een forsythia is wel leuk. De clematis zal door de forsythia heen naar het licht groeien wat een erg leuk effect geeft.

Kamperfoelie moet je flink snoeien. Vaak sterk geurend.

Klimrozen zijn gewoon grote struikrozen. Ze zijn vaak ziektegevoelig. Luis kun je bestrijden met de sluipwesp (legt eitjes in de luis) of lieveheersbeestje (melkt luis). Blackspot of meeldauw is te bestrijden met effectieve micro organismen (EM, een biologisch prijsgunstig middel), het is een natuurlijk afweer. Het belangrijkste bij rozen is om een goede soort te kiezen. Er zijn maar 84 soorten als goede rozen bestempeld.

Als je een klimplant zet, doe dit dan niet tegen een wilgentenen afscheiding. De wilgentenen hebben een levensduur van 7 jaar. Tegen die tijd is de klimplant pas een beetje op ware grootte.