De Langstraat

Fabels en feiten over geneeskundig gebruik van planten

Hans van den Broek, gepensioneerd arts, is al jaren bezig met onderzoek naar de geschiedenis van de geneeskunde. Hij vertelt in zijn voordracht “Fabels en feiten over het geneeskundig gebruik van planten”, zowel over de verzinsels als over de echte werking van veel gebruikte planten.

Wist je dat menig kindersnoepje ontleend is aan een medisch plantaardig recept of dat veel tegenwoordige alcoholhoudende drankjes oorspronkelijk een uit de kloosters afkomstig geneesmiddel waren? Of dat de zogenaamde heksenzalven echt wel effect hadden op je gedrag? En je snapt na deze lezing dan ook waarom heksen op een bezemsteel rondvlogen.

Veel ‘geneeskrachtige’ planten blijken een bittere smaak te hebben, daar is het nodige over te vertellen. Verder krijg je een idee over het effect dat men dacht dat plantengeuren uitoefenden. Het belang van kleuren en hun toepassing bij ziektes komt ook in een ander licht te staan. En de manier waarop planten en hun producten gebruikt werden is ook behoorlijk veranderd. Wie loopt er nog met een bosje kruiden op zijn kin rond bij hoofdpijn? Een paracetamolletje is handiger en werkt beter. En als je kruiden in je keukentje gebruikt besef je dan dat je eigenlijk bezig bent met ‘het is seund om weg te gooien’? En wist u dat kruidenzoekers in dienst van apothekers bossen en velden afstruinden?

Voor wie eens anders tegen ‘nuttige’ planten aan wil kijken is dit verhaal een echte eye-opener. Hans zal u wetenswaardigheden vertellen die u niet kent en naderhand tot veel gespreksstof zullen leiden.

Locatie: De Elshof, Th. J. Rijkenstraat 10A in Elshout.

Tijd: 20.00 uur.