De Langstraat

Botanische reis door Lesotho, een “Kingdom in the Sky”

Dinsdagavond 19 oktober 2021 geeft Harry Jans namens Groei & Bloei De Langstraat een lezing over “Lesotho, een koninkrijk in the sky”.  De locatie is opnieuw bij het vertrouwde ontmoetingscentrum De Haven, Leefdaelhof 11, 5141JX in Waalwijk. De lezing begint om 20.00 uur. Vooraf reserveren is niet nodig. Coronacheck is verplicht, en wordt uitgevoerd, om in de zaal geen rekening te hoeven houden met afstand tijdens de lezing, pauzes en toiletbezoek. Kosten €3,-- p.p.; voor leden van Groei & Bloei is de lezing gratis bij te wonen.  

Lesotho is een land in Afrika dat geheel wordt omsloten door Zuid-Afrika. Bij het verwerven van de onafhankelijkheid op 4 oktober 1966 kreeg het toenmalige Basutoland de naam Koninkrijk Lesotho. Omdat het op een hoog plateau ligt, omgeven door bergen, wordt het ook wel “Kingdom in the Sky”  genoemd.

De lezing begint rondom Witsieshoek, dat nog net in Zuid Afrika ligt. Daarna steken we de grens van Lesotho over en zullen dit land geheel doorkruisen. De tijd lijkt hier echt te hebben stil gestaan. Veel mensen wonen hier nog in kleine ronde lemen hutten met daken van stro. Tijdens de reis gaan we op zoek naar de bijzondere (berg)flora, waarvan diverse soorten alleen hier voorkomen. Een bekende Aloë bij succulenten liefhebbers is de Aloë polyphylla die grote, spiraal vormige rozetten vormt en het symbool van Lesotho is. Maar ook meer bekende soorten als de wilde gladiool, vuurpijl, Agapanthus en Protea komen hier voor. Natuurlijk zullen daarnaast veel onbekende planten de revue passeren. Voor deze reis gaan we echt van de gebaande wegen af. Zo hebben wij maar liefst 1.000 km over slechte onverharde wegen gereden. Een waar avontuur.

Laat Harry Jans u door dit mooie gebied leiden en met zijn gezellige verteltrant en kennis komt het helemaal goed.

We zien u graag op deze lezing dinsdagavond 19 oktober 2021. De lezing is om 20.00 uur in Ontmoetingscentrum De Haven aan de Leefdaelhof 11, in Waalwijk-Centrum.