De Langstraat
bekijk online
Nieuwsflits 2024-3

Het voorjaar begint..

Als je dit leest hebben we net de schrikkeldag van 2024 achter de rug. Weinig van gemerkt zeg je misschien, maar toch een bijzonder moment voor de mensen die op die dag geboren zijn.

Dat brengt ons weer in maart. Zo is het jaar begonnen, zo is het alweer de derde maand. Langzaam gaan onze groene vingers weer tintelen.


Paas workshop op woensdag 13 maart 2024

Heb je ook zin om een mooi werkstuk te maken? Het wordt een voorjaarsschikking en als je het leuk vindt om er een Paas-werkstuk van te maken, dan zijn de eieren en veren ook aanwezig! Deze schikking kun je maken op woensdag 13 maart a.s. Materialen die in deze schikking zijn gebruikt, kunnen iets afwijken i.v.m. de beschikbaarheid. De avond vindt plaats in het buurthuis Bloemenoord, Bloemenoordplein 3 te Waalwijk. De avond start om 20.00 uur, de zaal is om 19.45 open.

De kosten zijn € 20,00 voor leden en € 22,50 voor niet-leden van Groei en Bloei. De inschrijving is definitief bij betaling van het verschuldigde bedrag. Hierover krijgt u een aparte mail. Je kunt je via het email-adres ymzwinkels@gmail.com opgeven voor deze gezellige avond.


Lezing over biodiversiteit op 19 maart

Niet alleen ver weg  maar ook dichtbij kunnen we genieten van een rijke schakering en soortenrijkdom in de natuur. In deze lezing maakt u kennis met deze rijke natuur, de onderlinge relaties en met de biodiversiteit in ons land en in onze eigen omgeving: planten, paddenstoelen, bloemen, bijen, vlinders en andere insecten, vogels en bomen en struiken. In deze presentatie gaan we op ontdekkingstocht in de fascinerende wereld van onderlinge relaties, strijd en samenhang tussen planten en dieren, insecten en bloemen, vogels, bomen en struiken. U maakt kennis met verrassende technieken en lokmiddelen van de planten om insecten die noodzakelijk zijn voor hun voortplanting.

Frans van Bussel is zijn hele leven al bezig met natuuronderzoek  en natuureducatie, trok er vaak op uit, op speurtocht naar planten, vogels en insecten. Hij was jarenlang werkzaam bij het Natuurmuseum Groningen,


UITNODIGING BUS-EXCURSIE VRIJDAG 26 APRIL NAAR KASTEEL MIDDAGTEN + DOESBURG + HESSENHOF

Let op: aanmelden kan tot uiterlijk 27 maart!!!    Vanwege de reservering van de bus moeten we deze datum stellen.

We beginnen de excursie bij kasteel Middagten in De Steeg.

Het kasteel is op dat moment nog gesloten. De insteek van dit bezoek is ook niet het kasteel, maar de tuin. Bij ons bezoek zullen als het goed is de rhododendrons bloeien. De deelnemers worden in twee groepen verdeeld. Elke groep krijgt een tuinman mee die uitleg geeft over de opzet van de tuin, de gebruikte platen, het onderhoud etc.. Uiteraard is van buitenaf het kasteel mooi gelegen en te fotograferen. Let er op dat hier geen drank te koop is. Neem als je dat wilt zelf een flesje water mee.

Na dit bezoek gaan we naar het mooie plaatsje Doesburg. Het is maar kort rijden want het ligt “om de hoek” van het kasteel Middagten. Duizenden jaren geleden een nederzetting op de rivierduinen, sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoenstad en tegenwoordig vooral bekend als mosterdstad. Doesburg heeft een aangenaam formaat. Alles in op loopafstand van elkaar. Handig, want er is veel te zien. De stad alleen al is een genot om door te lopen. In de middeleeuwse straten met prachtige panden komen cultuur en historie samen. Al in de Hanzetijd stond Doesburg bekend om zijn mosterd. Om de beroemde mosterd te proeven, hoef je alleen maar een van de cafés of restaurants binnen te stappen. Doesburgse mosterdsoep staat overal op de menukaart. 

Doesburg is tevens ons lunchadres. Het is aan jezelf of je een lunchpakket mee neemt. Er zijn veel eetgelegenheden. Je krijgt een plattegrond en wat informatie.

Na Doesburg rijden we naar kwekerij De Hessenhof in Ede. Één de bekendste kwekerijen van Nederland. Maar dat hoeven we tegen de echte Groei&Bloeiers niet te vertellen. Uiteraard kunnen gekochte planten meegenomen worden in de bus.

Excursie per bus, vertrek 8:45 uur vanuit Waalwijk (parkeerplaats bij Piet Klerkx). We verwachten dan om circa 18:00 uur terug te zijn in Waalwijk.

Kosten voor Groei & Bloei leden € 34  , niet leden betalen € 39,--. Inclusief busvervoer en entree Middagten.

Vanwege de hoge bankkosten hebben we het als volgt voortaan geregeld voor dagexcursies. U geeft zich op en als blijkt dat we het minimum aantal deelnemers halen dan gaat de excursie door. Je krijgt daarna een mail van ons om het bedrag per ommegaande over te maken op onze rekening : NL33RABO0334234204 t.n.v. Groei&Bloei De Langstraat onder vermelding van “Excursie Middagten ”

Deze excursie wordt georganiseerd door Ine en Chris Freijse . Je kunt je inschrijven per mail naar cfreijse@gmail.com of bellen naar 0416-333759 of 06-44171757.


MEERDAAGSE TUINENREIS NAAR CORNWALL IN 2024

De reis is van donderdag 5 t/m woensdag 11 september 2024. De leden van onze afdeling hebben in een aparte mail de informatie al gekregen.

We zijn drie jaar bezig om naar Cornwall te gaan. Het lukte niet om een hotel te krijgen. Eindelijk is het gelukt na veel tijd, emailtjes en telefoontjes. Bij de voorbereiding is ook gebleken dat Cornwall erg duur is geworden. We gaan er van uit dat dit de laatste kans is om naar Cornwall te gaan. Gaat de reis om welke reden danook niet door dan is dit de laatste poging.

Cornwall is de meest westelijk gelegen county van Groot Brittannië. Het ligt te ver weg om in één dag te bereizen. Daarom is er voor gekozen om de heen- en terugreis te verdelen over 2 dagen. Dit betekent dat we 4 reisdagen hebben. Maar het is op deze manier wel minder stressvol en uiteraard gaan we op die dagen ook een tuin bezoeken. Verder zijn we 3 dagen in Cornwall. Naast tuinen laten we de deelnemers ook Cornwall zien zoals mooie plaatsjes, geweldige kliffen en mooie landschappen.

Is je interesse gewekt en wil je meer weten?

Stuur een mailtje naar Ine en Chris Freijse, cfreijse@gmail.com of bel 0416-333759 of 06-44171757.


ALS VAST ITEM VAN DE FLITS HIER WEER EEN BEKNOPT OVERZICHT VAN DE DIT JAAR LATER NOG KOMENDE ACTIVITEITEN

Lezingen:

16 april: De schoonheid van de lente

17 september: De vier jaargetijden

15 oktober: Bijzondere vaste planten

19 november: fruit verwerkn uit eigen tuin      

Excursies:

15 mei  Avondexcursie kwekerij Philip van Hilst in Kaatsheuvel

8 juni    Zaterdag busexcursie GB Plantenfestijn Appeltern

23 juli    Avondexcursie bij Carola van de Schans in Drongelen

10 aug  Zaterdag busexcursie Noord-Limburg

14 aug  Avondexcursie bij Ine en Chris Freijse in Waalwijk

28 sept Zaterdag busexcursie naar Feeri Florale in Alden Biezen


Met een hartelijke vorjaarsgroet van Groei & Bloei De Langstraat


Ook namens onze sponsoren