De Langstraat
bekijk online
Nieuwsflits 2024-5

Het is lente...

Vandaag regen en wind. Dat ben je wel snel beu, toch. Maar aan de andere kant is het in Spanje al boven 30 graden. In april!! Wat mij betreft dan toch maar seizoenen, al is een beetje zon wel lekker.

Na de laatste lezing vóór het zomerreces, zie hieronder, is het weer volop tijd voor onze excursies. We plaatsen verderop de teksten voor de komende drie excursies.


Lezing van 16 april: De schoonheid van de lente

In januari verschijnen de eerste sneeuwklokken en daarmee begint het stinzenplantenfeest.  Stinzenplanten zijn niet inheems, maar zijn ingevoerd vanwege hun sierwaarde , het zijn veelal bol-en knolgewassen. Zij gedijen het beste op losse kalkrijke kleigrond, die we vooral vinden bv. langs de Vecht en in Friesland rondom de state of stinzen. Ook op oude kerkhoven, buitenplaatsen en kastelen zijn ze vaak te vinden. Winterakoniet, crocus, sterhyacint, wilde bostulp,lenteklokje en de voorjaarshelmbloem behoren onder deze groep bijzondere verwilderingsbollen.

In februari gaat de bosuil broeden, we volgen het wel en wee van deze uilskuikens. Zij wonen in een nestkast , vijf meter van mijn slaapkamer.’s nachts is het een herrie van jewelste. De hele nacht zijn de ouders actief met voeren en overdag zijn ze in ruste.

In maart breekt het werk in tuin en park los. Alle oude stengels worden weggeknipt en daaronder komt alles tot leven. De kerstrozen, schijnhazelaar, kornoelje en katsoera komen in bloei.

April is de bloesemtijd en feest in de Betuwe. Het uitbundige feest begint dan echt! In het vechtplassengebied bloeien de dotters, krentenbomen en worden de vele zangvogels wakker. We gaan met een bootje de trekgaten op en verwonderen ons om de rijke flora en fauna.

Mei is wel de meest rijke maand van veranderingen in de natuur, vaak niet bij te benen. Iedere dag genieten!!!, want het is zo weer voorbij, die prachtige mei.

Henny van der Wilt(hovenier op kasteel Sypesteyn in Loosdrecht)


UITNODIGING BUS-EXCURSIE VRIJDAG 26 APRIL NAAR KASTEEL MIDDACHTEN + DOESBURG + HESSENHOF

Let op: aanmelden kan tot uiterlijk 19 april!!!    

We beginnen de excursie bij kasteel Middachten in De Steeg.

Het kasteel is op dat moment nog gesloten. De insteek van dit bezoek is ook niet het kasteel, maar de tuin. Bij ons bezoek zullen als het goed is de rhododendrons bloeien. De deelnemers worden in twee groepen verdeeld. Elke groep krijgt een tuinman mee die uitleg geeft over de opzet van de tuin, de gebruikte platen, het onderhoud etc.. Uiteraard is van buitenaf het kasteel mooi gelegen en te fotograferen. Let er op dat hier geen drank te koop is. Neem als je dat wilt zelf een flesje water mee.

Na dit bezoek gaan we naar het mooie plaatsje Doesburg. Het is maar kort rijden want het ligt “om de hoek” van het kasteel Middagten. Duizenden jaren geleden een nederzetting op de rivierduinen, sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoenstad en tegenwoordig vooral bekend als mosterdstad. Doesburg heeft een aangenaam formaat. Alles in op loopafstand van elkaar. Handig, want er is veel te zien. De stad alleen al is een genot om door te lopen. In de middeleeuwse straten met prachtige panden komen cultuur en historie samen. Al in de Hanzetijd stond Doesburg bekend om zijn mosterd. Om de beroemde mosterd te proeven, hoef je alleen maar een van de cafés of restaurants binnen te stappen. Doesburgse mosterdsoep staat overal op de menukaart. 

Doesburg is tevens ons lunchadres. Het is aan jezelf of je een lunchpakket mee neemt. Er zijn veel eetgelegenheden. Je krijgt een plattegrond en wat informatie.

Na Doesburg rijden we naar kwekerij De Hessenhof in Ede. Één de bekendste kwekerijen van Nederland. Maar dat hoeven we tegen de echte Groei&Bloeiers niet te vertellen. Uiteraard kunnen gekochte planten meegenomen worden in de bus.

Excursie per bus, vertrek 8:45 uur vanuit Waalwijk (parkeerplaats bij Piet Klerkx). We verwachten dan om circa 18:00 uur terug te zijn in Waalwijk.

Kosten voor Groei & Bloei leden € 34  , niet leden betalen € 39,--. Inclusief busvervoer en entree Middagten.

Vanwege de hoge bankkosten hebben we het als volgt voortaan geregeld voor dagexcursies. U geeft zich op en als blijkt dat we het minimum aantal deelnemers halen dan gaat de excursie door. Je krijgt daarna een mail van ons om het bedrag per ommegaande over te maken op onze rekening : NL33RABO0334234204 t.n.v. Groei&Bloei De Langstraat onder vermelding van “Excursie Middagten ”

Deze excursie wordt georganiseerd door Ine en Chris Freijse . Je kunt je inschrijven per mail naar cfreijse@gmail.com of bellen naar 0416-333759 of 06-44171757.


AVONDEXCURSIE MET EIGEN VERVOER. WOENSDAGAVOND 15 MEI 2024 OM 19.00 UUR

We zijn deze avond welkom bij Philip van Hilst in Kaatsheuvel. Dit is een kwekerij van rots en alpineplanten. Ook zijn er kleine bolgewassen in pot en varens en andere bijzondere planten. Wij komen bij elkaar bij de ingang van het adres. Daar kunt u de bijdrage contant betalen aan Ton. Daarna worden we ontvangen met een welkomstwoord en een verhaaltje hoe het allemaal zo is gekomen. Er zal ook koffie/thee gegeven worden. Na de bezichtiging is er mogelijkheid planten te kopen. (Contant)

Graag op tijd. We gaan om 19:00 uur naar binnen. Aan de zijstraat van de kwekerij is de poort open en kan de auto langs de straat staan. Excursie met eigen vervoer. Het adres is Bernsehoef 2, 5171 PJ Kaatsheuvel

Kosten voor Groei & Bloei leden € 2,00 , niet leden betalen € 3,00

Deze excursie wordt georganiseerd door Ton Janssen . Je kunt je inschrijven per mail agm.janssen53@gmail.com of bellen voor info naar 0622434933. Het is niet de bedoeling om op eigen houtje zonder je aan te melden naar het adres te gaan. De eigenaren worden dan “overvallen” en voor hen is het wel zo leuk om voldoende koffie e.d. in huis te hebben.


En dan is het even opletten. We gaan het hebben over het Plantenfestijn. Wij organiseren zelf al diverse jaren een Plantenfestijn. Nu is Groei&Bloei Landelijk ook gestart met een Plantenfestijn, ter vervanging van Gardenista. Daar organiseren we ook een busreis naar toe.

DUS: 8 juni Plantenfestijn in Appeltern van Groei&Bloei Landelijk en 15 juni ons eigen Plantenfestijn.

 

EXCURSIE Zaterdag 8 juni 2024 Plantenfestijn Appeltern

In het Bloemenpark Appeltern wordt in samenwerking met Groei en Bloei een plantenfestijn gehouden. Er is van alles te beleven; daar zijn de 200 voorbeeldtuinen van het park en de 10.000 m2 Nationale Vaste Plantentuin. Speciaal op deze dagen is de centrale Lindelaan omgetoverd tot een feestelijke Planten Promenade. Tientallen kwekers zijn te gast om hun mooiste plantencollecties te laten zien en te koop aan te bieden.

Het leek ons leuk dit op te nemen in het excursieprogramma van dit jaar. Verdere informatie is ook te vinden op www.appeltern.nl   We gaan er gezamenlijk met de bus naar toe. Deze keer bieden wij alleen de busreis aan. Entree op het park is 16,95.

Er is speciaal voor Groei en Bloei leden op vertoon van de ledenpas 2024 een entreeprijs van 8,50 (maximaal 2 personen per pas). Dit is ook de reden dat wij geen kaarten van te voren kunnen regelen. U kunt er de gehele dag op eigen gelegenheid rond lopen. Er is eten en drinken verkrijgbaar op het park maar voor wie dit wil kun je ook overal verspreid door het park picknicken.

Let op: aanmelden kan tot uiterlijk 5 mei 2024 !!! Vanwege de reservering van de bus moeten we deze datum stellen. Excursie per bus, vertrek 9.00 uur vanuit Waalwijk (parkeerplaats bij Piet Klerkx). We vertrekken weer om 16:30 uur bij Appeltern en verwachten dan om circa 18:00 uur terug te zijn in Waalwijk.

Kosten voor de busreis zijn voor Groei & Bloei leden € 21,-- , niet leden betalen € 26,-- Voor de betaling krijgt u een mail nadat de excursie definitief is. 

Deze excursie wordt georganiseerd door Ton Janssen . Je kunt je inschrijven per mail naar agm.janssen53@gmail.com of bellen naar 06-22434933


ALS VAST ITEM VAN DE FLITS HIER WEER EEN BEKNOPT OVERZICHT VAN DE DIT JAAR LATER NOG KOMENDE ACTIVITEITEN

Lezingen:

17 september: De vier jaargetijden

15 oktober: Bijzondere vaste planten

19 november: fruit verwerkn uit eigen tuin      

Excursies:

23 juli    Avondexcursie bij Carola van de Schans in Drongelen

10 aug  Zaterdag busexcursie Noord-Limburg

14 aug  Avondexcursie bij Ine en Chris Freijse in Waalwijk

28 sept Zaterdag busexcursie naar Feeri Florale in Alden Biezen


Met een hartelijke vorjaarsgroet van Groei & Bloei De Langstraat


Ook namens onze sponsoren