De Langstraat
bekijk online
Nieuwsflits nr. 12A

DE ZOMER IS KOUDER EN NATTER DAN NORMAAL VOOR DEZE TIJD VAN HET JAAR

Groeizaam weertje zeggen ze dan. De zomer lijkt nu even ver weg. Soms is het weer acceptabel maar de laatste dagen is het niet best. Gelukkig was het op onze excursiedagen best goed, dus nu niet al te negatief worden. Over enkele weken wordt het beter volgens het weerbericht. We hopen het. Hieronder meer nieuws van onze excursies. 


HERINNERING: BLOEMSCHIKKEN NAJAAR 2023

Groei en Bloei de Langstraat verzorgt in het najaar 2023 weer bloemschik lessen voor drie verschillende groepen. De lessen worden gegeven door onze enthousiaste docente Yvonne Zwinkels  en Leo van den Hoven. De cursussen worden gegeven in buurthuis Bloemenoord, Bloemenoordplein 3 te Waalwijk en Buurtcentrum D’n Elshof, Th.J. Rijkenstraat 10a te Elshout.

Groep Enthousiast o.l.v. Yvonne Zwinkels op donderdagavond: 14 september, 28 september, 19 oktober, 16 november, 7 december.

Deze cursus is geschikt voor een beginnende bloemschikker. De docent zorgt voor het materiaal. Het  cursusgeld is € 20,00 voor leden per les en € 22,50 voor niet-leden per les. De lessen worden gegeven in Buurthuis Bloemenoord.

Groep Creatief  o.l.v. Yvonne Zwinkels op donderdagmiddag: 21 september, 5 oktober, 19 oktober, 16 november, 7 december

Deze cursus is geschikt voor een iets wat gevorderde bloemschikkker. De vergoeding voor deze cursus bedraagt € 37,50 voor leden en € 45,00 voor niet leden. Cursustijd is van 13.30 uur tot ongeveer 15.30 uur. De cursus wordt gegeven in het  Buurtcentrum D’n Elshof.

Groep Bijzonder: o.l.v. Leo van den Hoven op donderdagavond : 21 september, 12 oktober, 2 november, 23 november, 14 december

Bij deze cursus komen moeilijkere  technieken aan bod die echt een uitdaging vormen. Een leerzame cursus voor de vergevorderde bloemschikker. De vergoeding voor deze cursus bedraagt € 37,50 voor leden en €45,00 voor niet-leden Cursustijd is van 20.00 uur tot 22.00 uur. De cursus wordt gegeven in het Buurthuis Bloemenoord.

De bloemschikgroepen bestaan uit ongeveer 8 tot 12 personen. De cursus kan doorgang vinden bij voldoende deelname. Het is de bedoeling dat u bloemen, groen en ondergrond voor de lessen zelf verzorgt. Dit geldt niet voor de beginnersgroep. Groei & Bloei zorgt voor het hulpmateriaal zoals steekschuim en binddraad.

Aanmelden en/of informatie vragen is mogelijk bij Yvonne Zwinkels per email: ymzwinkels@gmail.com of telefonisch nr : 0416-695140. Ongeveer 1 week voor aanvang van de cursus krijgt u bericht met alle gegevens over de cursus en de benodigdheden voor de eerste les. Wacht niet te lang en schrijf u op tijd in voor een van onze cursussen.


Zaterdag 15 juli 2023 - West-Brabant en Goeree-Overflakkee

Op de website is een verslag te vinden van deze excursie.

Klik hier om naar de juiste pagina te gaan.


Avondexcursie met eigen vervoer Dinsdagavond 25 juli om 19:00 uur de tuin "de Vijverberg" in Zevenbergschenhoek

Er is een kort verslag over deze avondexcursie.

Klik hier om naar de juiste pagina te gaan.


HERINNERING: Zaterdag 12 augustus 2023 …provincie Utrecht/Gelderland

We starten de excursie bij Tuin Polhuis in Ermelo. De jonge eigenaren, beiden plantenliefhebbers, hebben rond de gerestaureerde 100 jaar oude boerderij deze tuin met veel liefde en kundigheid aangelegd. Midden in het gazon ligt een grote vijver met daaromheen verschillende borders, allemaal op kleur in een fraaie variëteit van planten en soms gedurfde kleurencombinaties. Achter de geel/blauwe border ligt een nieuw bosachtig gedeelte, waar al vroeg in het voorjaar botanische bolletjes en veel soorten stinzenplanten bloeien en tot het najaar genoten kan worden van vele soorten varens en aparte schaduwplanten. In deze tuin, die van mei tot oktober in bloei staat, bevinden zich ook nog een bakhuisje, een kas en rond het huis veel aparte kuipplanten die deels te koop zijn. De tuin is 3.500 m2.

Vanuit Ermelo rijden we naar Zeist voor een bezoek aan kwekerij en tuincentrum Abbing. Deze gerenommeerde kwekerij (één van de betere in het land) is onlangs gehuisvest in een prachtig nieuw gebouw. Het assortiment is breed en de producten zijn prima van kwaliteit. Neem je Groei&Bloei-pas mee, want bij aankopen krijg je 10% korting!! Dit is ook tevens ons lunchadres. In het gebouw zit een klein restaurant, waar je koffie en thee kunt drinken en ook wat kunt eten.

Na de lunch weer in de bus en rijden we naar Hagestein voor een bezoek aan de tuin In Liefde Bloeyende. De tuin rondom het huis uit 1980 is in 1991 uitgebreid tot 2 ha naar een ontwerp van Mien Ruys. De strakke vormgeving vormt een prachtig contrast met de weelderige beplanting. De voortuin is sober met border en grassen. De achtertuin bestaat uit twee prachtige lange borders met een zichtas en een rond rosarium. Ten slotte is er een grote watertuin met een mooi lijnenspel en een eiland met groot hoefblad, Gunnera, vijf moerascipressen en een grote grassenborder (ontwerp Harry Esselink, 2000). Onlangs zijn een prairietuin en een wilde bloemenweide (ca. 5000 m²) met zichtassen aangelegd. Hierin zijn verschillende bloemenmengsels toegepast. Een architectonisch spectaculaire tuin.

De excursie gaat door. Let op: aanmelden kan tot en met vrijdag 4 augustus.

Excursie per bus, vertrek 9:00 uur vanuit Waalwijk (parkeerplaats bij Piet Klerkx). We verwachten om circa 17:30 uur terug te zijn in Waalwijk.

Kosten voor Groei & Bloei leden € 35,-- , niet leden betalen € 40,--. Dit is inclusief busvervoer en entrees. Vanwege de hoge bankkosten hebben we het als volgt voortaan geregeld voor dagexcursies. U geeft zich op en als blijkt dat we het minimum aantal deelnemers halen; dan gaat de excursie door. Je krijgt daarna een mail van ons om het bedrag per ommegaande over te maken op onze rekening: NL33RABO0334234204 t.n.v. Groei&Bloei De Langstraat onder vermelding van “Excursie Utrecht ”

Deze excursie wordt georganiseerd door Ine en Chris Freijse . Je kunt je inschrijven per mail naar cfreijse@gmail.com of bellen naar 0416-333759 of 06-44171757.

 


HERINNERING: Avondexcursie met eigen vervoer Dinsdagavond 22 augustus om 19:00 uur de tuin van Arianne Blonk in Hoge Zwaluwe

Arianne woont sinds 3015 in Hooge Zwaluwe. Zij maakt tuinontwerpen en  heeft een passie voor kleur. De reeds bestaande tuin is de laatste jaren grondig gerenoveerd. Er wordt ecologisch geruïneerd dus maakt ze gebruik van duurzame materialen  gebruikt eigen compost enz. We verzamelen bij de poort van het adres. Daar kunt u de bijdrage contact betalen aan Lies van Bladel. Daarna worden we ontvangen met een welkomstwoord. Er is ook koffie/thee. Graag op tijd. We gaan om 19:00 uur naar binnen.

Excursie met eigen vervoer. Adres van de tuin is Raadhuisstraat 24a, Hooge Zwaluwe. Kosten voor Groei & Bloei leden € 3,--  , niet leden betalen € 4,--

Deze excursie wordt georganiseerd door Lies van Bladel. Je kunt je inschrijven per mail naar liesvanbladel@outlook.com of bellen naar . 06 12328616 .


Zaterdag 24 september 2023 - Fleuramour in Bilzen

400 bloemenartiesten uit 20 landen

In de landcommendarij Alden Biesen wordt jaarlijks Fleuramour georganiseerd . Er is van alles te beleven. Bloemenartiesten uit 20 verschillende landen  laten hier hun kunst zien. Naast deze uitgestrekte florale expositie is er een pop-up markt met allerlei leuke producten, live demonstraties bloemschikken, een florale modeshow en eetstanden & drankgelegenheden. Een originele activiteit, een gezellig dagje uit, een garantie op mooie foto’s.

Het leek ons leuk om dit weer eens op te nemen in het excursieprogramma van dit jaar. Verdere informatie is ook te vinden op www.fleuramour.be

We gaan er gezamenlijk met de bus naar toe. Nadat je van ons de kaartjes hebt gekregen, kun je er de gehele dag op eigen gelegenheid rond lopen.

Let op: aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 23  augustus !!!   Vanwege de reservering van de bus en het bestellen van kaarten moeten we deze datum stellen.

Verdere informatie en begeleiding op de dag kun je krijgen bij Yvonne Zwinkels (0416-695140). Op de Fleuramour  kun je eten en drinken kopen. Zorg dat je altijd wat te eten en te drinken hebt in de bus op heen en/of terugweg

Excursie per bus, vertrek 8.30 uur vanuit Waalwijk (parkeerplaats bij Piet Klerkx).

We vertrekken weer om 16:00 uur bij Alden Biesen, Bilzen en verwachten dan om circa 18:00 uur terug te zijn in Waalwijk.

Kosten voor Groei & Bloei leden  € 49,--, niet leden betalen € 54,--, inclusief busvervoer en entree Fleuramour. Je dient dit bedrag vooraf over te maken.

Vanwege de hoge bankkosten hebben we het als volgt voortaan geregeld voor dagexcursies. U geeft zich op en als blijkt dat we het minimum aantal deelnemers halen; dan gaat de excursie door. Je krijgt daarna een mail van ons om het bedrag per ommegaande over te maken op onze rekening: NL33RABO0334234204 t.n.v. Groei&Bloei De Langstraat onder vermelding van “Alden Biesen”

Deze excursie wordt georganiseerd door Ton Janssen. Je kunt je inschrijven per mail naar agm.janssen53@gmail.com of bellen naar 06-22434933.


ALS VAST ITEM VAN DE FLITS HIER WEER EEN BEKNOPT OVERZICHT VAN DE DIT JAAR LATER NOG KOMENDE ACTIVITEITEN

Lezingen:

19 september: Frans Beijerling: Eetbare bloemen

17 oktober: Frans van der Graaf:  Besdragende planten

21 november: Margareth Hop:  Een tuin voor het nieuwe klimaat

Excursies:

Meerdaagse reis:

Laatste week van augustus: Reis naar de Elzas in noordoost Frankrijk.


Met een warme, droge, koele, natte zomergroet van Groei & Bloei De Langstraat


Ook namens onze sponsoren