De Langstraat
bekijk online
Nieuwsflits nr. 10

DE LENTE IS EEN HITTEGOLF GEWORDEN

Deze week een wandeling gemaakt in de buurt van Giersbergen. Kwamen we de hier weergegeven paarse wilde orchidee tegen, zomaar in een stuk grasland. Mooi toch! Helemaal onderaan zie je de witte variant die we een stukje verder tegen kwamen.

Kijk bij je wandelingen goed om je heen en de pareltjes kunnen je dan verrassen.

Je kunt je nog steeds inschrijven voor de komende excursies. In deze Flits weer de excursies die er binnenkort aan komen.


17 & 18 juni- 10e Toffe Tuinen route: Grenzeloos!

 

Je bent welkom op de 10e editie van de Toffe Tuinen route dit weekeinde op 17 en 18 juni. Een ideale fietsroute langs meer dan 60 van de tofste tuinen, om inspiratie op te doen voor je eigen tuin en deze bijzondere tuinen te bekijken in 1 van de mooiste periodes van het jaar. 

Struinen door de tuinen
Een Toffe Tuin is (in onze ogen) een gezonde, klimaatadaptieve, water- en/of natuurvriendelijke tuin. De tuinen zijn heel verschillend: van een creatieve stadstuin, buurtmoestuin tot bijzondere tuinen in het buitengebied. Deze hoeven niet onder architectuur te zijn ontworpen, het gaat om inspiratie, biodiversiteit en gezelligheid. In sommige tuinen zijn plantjes of creatieve maaksels te koop, in anderen iets lekkers ( en kouds!)

Open dagen

Naast de particuliere toffe tuinen nemen verschillende ‘samenwerk’tuinen de kans om een open dag te organiseren. Van Un Bietje Groen, met meer dan 10 ondernemerstuinen en verschillende activiteiten tot de volkstuinvereniging Moerenburg, Beeldhouw Service Centrum en begraafpark Vredehof aan de Gilzerbaan. 

De 10e editie ‘Grenzeloos’

Tijdens de eerste 5 edities stonden de ‘blauwe’ watervriendelijke tuinen centraal. Daarna was de route gekoppeld aan de verkiezing ‘de Tofste Tuintjes van Tilburg’ of was er het werk vinden van creatieve makers en/ of stadsnatuurelementen..
Dit jaar is het thema ‘grenzeloos’, want de tuinen zijn ideaal om tijdens een fietstocht te bezoeken en het gebied breidt uit, mede door de samenwerking met Groei & Bloei, naar Goirle en Udenhout. Daarbij, de natuur stopt ook niet bij de grens van een tuin.

Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

Zondag 18 juni doen wij, Arno en Petra, weer mee aan de opentuin dag van Toffe Tuinen Route Tilburg.

Van 11.00 tot 17.00 uur is onze tropische watertuin aan de Nispenstraat 2, Tilburg te bezichtigen.


24 en 25 juni

Een weekend waarbij het plantenrijk van De Tuinen van Appeltern en planten van gespecialiseerde kwekers centraal staan. Nog nooit waren er in Appeltern zoveel planten te zien en te koop! De planten van Appeltern en de planten van diverse gespecialiseerde en bevriende kwekers staan twee dagen lang extra in de schijnwerpers!

Voor meer informatie en reserveren: klik hier


Avondexcursie met eigen vervoer Dinsdag 27 juni 2023 om 19:00 uur - De Beukenhof in Sleeuwijk

We zijn deze avond welkom bij Cees en Jeannette Zeelenberg. Rond een ruim 100 jaar oud huis is de bijzondere, evenwichtige tuin aangelegd. De basisstructuur (2006) is een ontwerp van Willem van den Brink (van de Brielaard in Barneveld). Strakke hagen omsluiten de weelderige borders in vele kleuren groen en geven de tuin structuur.  Over een prieel groeit een Wisteria in combinatie met klimrozen. Naast de grote collectie rozen en vaste planten, kunt u er meer dan tweehonderd soorten Hosta’s bewonderen . In het tuinhuis wordt koffie en thee geschonken.

Wij verzamelen bij de ingang van het adres. Daar kunt u de bijdrage contant betalen aan Ton. Daarna worden we ontvangen met een welkomstwoord en een verhaaltje hoe het allemaal zo is gekomen. Er zal ook koffie/thee met cake gegeven.worden. Graag op tijd. We gaan om 19:00 uur naar binnen. Bij de tuin is voldoende parkeergelegenheid.

Excursie met eigen vervoer. Het adres is Rijksstraatweg 59 in Sleeuwijk (4254  XB). Kosten voor Groei & Bloei leden € 5,00, niet leden betalen € 6,00.

Deze excursie wordt georganiseerd door Ton Janssen . Je kunt je inschrijven per mail  agm.janssen53@gmail.com  of bellen naar 0622434933. Het is niet de bedoeling om op eigen houtje zonder je aan te melden naar het adres te gaan. De eigenaren worden dan “overvallen” en voor hen is het wel zo leuk om voldoende versnapering in huis te hebben.


Zaterdag 15 juli 2023 - West-Brabant en Goeree-Overflakkee

We beginnen de excursie bij Landgoed De Hertgang in Halsteren.

Het landgoed (5,5 ha) werd eind vijftiger jaren van de vorige eeuw aangelegd op de steilrand van de Brabantse Wal in Halsteren. De terreinen waren deels woest, deels in gebruik voor de teelt van asperges, deels afgegraven voor zandwinning na de overstromingsramp in 1953 om dijken in Zeeland te dichten. De Brabantse Wal is hier zo’n 12 meter hoog; boven is het lichte zandgrond, die makkelijk stuift (het ‘smoort’ zeggen ze daar), beneden zorgt het kwelwater van de Brabantse Wal voor drassige weilanden overgaand in landbouwgebied van zeeklei. In 1983 werd het landgoed overgenomen door de huidige bewoners. Het bos werd uitgedund, nieuwe borders werden ingeplant, de Lage Tuin en de Nieuwe Tuin werden gecreëerd met extra paden en nieuwe aanplant. De schapenwei werd in 1998 aangekocht en rond de millenniumwisseling werd daarin een aantal bijzondere bomen ingeplant. We worden hier ontvangen met koffie en thee met gebak.

Vanuit Halsteren rijden we naar Stad aan het Haringvliet op Goeree-Overflakkee. Daar woont Renée Volker. Renée is nog steeds lid van onze afdeling en was vroeger zowel bestuurslid als docente bloemschikken. We gaan haar tuin bekijken en zullen hier genieten van een goed verzorgde lunch.

Als ons buikje gevuld is, rijden we weer terug naar Brabant en gaan de tuin Madelief in Langeweg bezoeken. Deze tuin is gelegen aan een dijk en wordt door sloten omringd. Via een hekje in de laurierhaag komt men in een nieuw deel met een wei waarin de Hampshire Down-schapen grazen. Een laantje met fruitbomen wordt opgevrolijkt door wilde bloemen. De bomen zijn aangepast aan het landschap. Er is een kleine druiventuin met een wijnmakerij aanwezig. Vanaf het terras is het uitzicht over de polder prachtig. De tuin is 3.500 m2 groot. Je krijgt koffie en thee met wat lekkers aangeboden. Er is ook gelegenheid om een wijntje te proeven van de eigengemaakte wijn Madelief ( €1,- per glas; dit is niet bij de prijs inbegrepen!).

Let op: aanmelden kan tot uiterlijk 14 juni !!!   Vanwege de reservering van de bus moeten we deze datum stellen.

Excursie per bus, vertrek 9:00 uur vanuit Waalwijk (parkeerplaats bij Piet Klerkx). We verwachten dan om circa 18:00 uur terug te zijn in Waalwijk. Kosten voor Groei & Bloei leden € 50-  , niet leden betalen € 55,--. Dit is inclusief busvervoer, entrees en lunch.

Vanwege de hoge bankkosten hebben we het als volgt voortaan geregeld voor dagexcursies. U geeft zich op en als blijkt dat we het minimum aantal deelnemers halen dan gaat de excursie door. Je krijgt daarna een mail van ons om het bedrag per ommegaande over te maken op onze rekening NL33RABO0334234204 t.n.v. Groei&Bloei De Langstraat onder vermelding van “Excursie Brabant ”

Deze excursie wordt georganiseerd door Ine en Chris Freijse . Je kunt je inschrijven per mail naar cfreijse@gmail.com of bellen naar 0416-333759 of 06-44171757. Liefst per mail; de deadline ligt midden in hun vakantie in Italië. Dan kun je alleen bellen naar het 06-nummer.


GROEI EN BLOEI AFDELING DE LANGSTRAAT ORGANISEERT HET PLANTENFESTIJN OP ZATERDAG 17 juni 2023

Jaarlijks wordt er door de afdeling van Groei en Bloei, waar de regio de Langstraat en het Land van Heusden en Altena onder vallen, een plantenfestijn georganiseerd. Een plantenfestijn van en voor tuinliefhebbers. Als vanouds bieden we een kleinschalig festijn waar je terecht kunt voor een enorm aanbod aan leuke vaste planten, struiken en (fruit) bomen. Maar ook bijzondere éénjarigen, rozen en dahlia’s. Veel plantjes zijn opgekweekt door leden van Groei & Bloei, de vereniging voor mensen met groene vingers. Maar er is ook aanbod van professionele kwekers.

We houden dit festijn traditiegetrouw bij;

kwekerij Struijk Nieuwevaart 62 in Sprang – Capelle op zaterdag 17 juni 2023 van 10:00 uur tot 16:00 uur

Een greep uit de standhouders die zullen komen:

Groei en Bloei De Langstraat

Moonen kwekerijen uit Loon op Zand

Erwin Struijk met tuinontwerpen

Evelien Mank-IJpelaar, fotograaf Loon op Zand

Nelleke Haverhals uit Sprang Capelle met aquareltekeningen

Het theelepeltje uit Veen met thee en aanverwante, gezellige spulletjes

Zuster Evie uit Waspik met oa. flessen gevuld met diverse kruiden

Natuurlijk wordt de inhoudelijke mens niet vergeten en zorgen we voor oa. koffie, thee en fris met gebak tegen een nog schappelijke prijs. Voor de eerste 100 bezoekers is er een gratis plantje bij de ingang of een gratis workshop op het terrein. 

We hopen dat jullie dit uitgebreide aanbod komen bezoeken en we zien jullie allen graag in de gezellige tuin van de fa. Struijk op 17 juni 2023. 

Tot dan;

Team Plantenfestijn Groei en Bloei, Afdeling De Langstraat: Sjan van Rooij, Wilma de Munnik, Gonny Jolivet en Gerda Kerdel

Informatie over Groei en Bloei  en over het plantenfestijn kunt u vinden op de website, https://delangstraat.groei.nl/home

Voor meer informatie kunt u mailen naar plantenfestijn@delangstraat.groei.nl.


ALS VAST ITEM VAN DE FLITS HIER WEER EEN BEKNOPT OVERZICHT VAN DE DIT JAAR LATER NOG KOMENDE ACTIVITEITEN

Lezingen:

19 september: Frans Beijerling: Eetbare bloemen

17 oktober: Frans van der Graaf:  Besdragende planten

21 november: Margareth Hop:  Een tuin voor het nieuwe klimaat

Excursies:

25 juli: Avondbezoek tuin De Vijverberg in Zevenbergschenhoek

begin aug: Bus excursie 2 tuinen Utrecht en kwekerij Abbing> Deze excursie is inclusief lunch.

22 aug: Avondbezoek tuin Arianne Blonk in Hoge Zwaluw

september: Bloemschiktentoonstelling Alden Biezen (Fleuramour)

Meerdaagse reis:

Laatste week van augustus: Reis naar de Elzas in noordoost Frankrijk.


Met een warme lentegroet van Groei & Bloei De Langstraat


Ook namens onze sponsoren