De Langstraat
bekijk online
Nieuwsflits nr. 4

KOMT DE LENTE ER AL AAN?

Wat een weertje maandag. Ondanks de wind was het aangenaam weer en een mooie gelegenheid om te beginnen met snoeiwerk in de tuin. Grassen afknippen, rozen snoeien, vlinderstruik snoeien, genoeg te doen. Hopelijk gaan de temperaturen de komende dagen niet ver terug zodat we aan de gang kunnen blijven. Voor je het weet zitten we midden in de lente.


Lezing op 21 maart: Hans van den Broek

Hans van den Broek, gepensioneerd arts, is al jaren bezig met onderzoek naar de geschiedenis van de geneeskunde. Hij vertelt in zijn voordracht “Fabels en feiten over het geneeskundig gebruik van planten”, zowel over de verzinsels als over de echte werking van veel gebruikte planten.

Wist je dat menig kindersnoepje ontleend is aan een medisch plantaardig recept of dat veel tegenwoordige alcoholhoudende drankjes oorspronkelijk een uit de kloosters afkomstig geneesmiddel waren? Of dat de zogenaamde heksenzalven echt wel effect hadden op je gedrag? En je snapt na deze lezing dan ook waarom heksen op een bezemsteel rondvlogen.

Veel ‘geneeskrachtige’ planten blijken een bittere smaak te hebben, daar is het nodige over te vertellen. Verder krijg je een idee over het effect dat men dacht dat plantengeuren uitoefenden. Het belang van kleuren en hun toepassing bij ziektes komt ook in een ander licht te staan. En de manier waarop planten en hun producten gebruikt werden is ook behoorlijk veranderd. Wie loopt er nog met een bosje kruiden op zijn kin rond bij hoofdpijn? Een paracetamolletje is handiger en werkt beter. En als je kruiden in je keukentje gebruikt besef je dan dat je eigenlijk bezig bent met ‘het is seund om weg te gooien’? En wist u dat kruidenzoekers in dienst van apothekers bossen en velden afstruinden?

Voor wie eens anders tegen ‘nuttige’ planten aan wil kijken is dit verhaal een echte eye-opener. Hans zal u wetenswaardigheden vertellen die u niet kent en naderhand tot veel gespreksstof zullen leiden.

Locatie: De Elshof, Th. J. Rijkenstraat 10A in Elshout.

Tijd: 20.00 uur.

INSCHRIJVEN VOOR DE EERSTE EXCURSIE VAN DIT JAAR

Na de Algemene Ledenvergadering heeft de excursiecommissie het jaarprogramma van de excursies gepresenteerd.  Hieronder staat de eerste excursie van dit jaar. Daarop kan vanaf nu worden ingeschreven. Een algemeen verzoek van de excursiecommissie aan de leden: schrijf tijdig in en wacht niet tot het laatste moment. Er zijn ook leden die denken dat ze een dag voor vertrek nog mee kunnen. We moeten de bus een maand van te voren definitief accepteren of afzeggen. Als er dan te weinig aanmeldingen zijn moeten we de excursie helaas annuleren.

Zaterdag 13 mei 2023 …Tuinendagen van Beervelde

In het Park van Beervelde in België worden de Tuinendagen  gehouden. Er is van alles te beleven. Demonstraties van onder andere: oude ambachten, bloemschikken, aanleg van groenedaken, of composteren. Verder zijn er veel stands van kwekers, antiek, tuinbenodigheden en natuurlijk eten en drinken.

Het leek ons leuk om dit weer eens op te nemen in het excursieprogramma van dit jaar. Verdere informatie is ook te vinden op www.parkvanbeervelde.be  We gaan er gezamenlijk met de bus naar toe. Nadat je van ons de kaartjes hebt gekregen kun je de gehele dag op eigen gelegenheid rond lopen. Op de Tuinendagen  kun je eten en drinken kopen maar picknicken in het park is ook mogelijk. Let er wel op dat we rond etenstijd weer in Waalwijk zijn. Zorg dat je altijd wat te eten en te drinken hebt in de bus op heen of terugweg

Let op: aanmelden kan tot uiterlijk 12 april !!!    Vanwege de reservering van de bus en het bestellen van kaarten moeten we deze datum stellen. 

Kosten voor Groei & Bloei leden € 33-  , niet leden betalen € 38,-- Inclusief busvervoer en entree Tuinendagen

Je dient dit bedrag vooraf over te maken op onze rekening NL33RABO0334234204 t.n.v. Groei&Bloei De Langstraat onder vermelding van “Excursie Beervelde” 

Deze excursie wordt georganiseerd door Ton Janssen . Je kunt je inschrijven per mail naar   agm.janssen53@gmail.com of bellen naar 06-22434933

Excursie per bus, vertrek 8.30 uur vanuit Waalwijk (parkeerplaats bij Piet Klerkx). We vertrekken weer om 16:00 uur bij Beervelde  en verwachten dan om circa 18:00 uur terug te zijn in Waalwijk.

 


TUINENREIS 2023

Na de Algemene Ledenvergadering heeft de reiscommissie zijn verhaal gedaan hoe het gekomen is dat de geplande reis naar Cornwall niet door kon gaan. Dus weer helemaal opnieuw beginnen (!) want een jaar zonder reis is geen jaar.

We zijn er in geslaagd een hotel te vinden in Straatsburg. De laatste hand wordt gelegd aan een reisplanning van 5 dagen in de Elzas en het Zwarte Woud. Zodra alles geregeld is zullen de leden een aparte mail krijgen met de reisinformatie, de kosten en de wijze van inschrijving. Nu is al bekend dat we als vereniging niet meer als groep kunnen inschrijven maar de deelnemers moeten zichzelf rechtstreeks bij Kupers Reizen aanmelden.


ALS VAST ITEM VAN DE FLITS HIER WEER EEN BEKNOPT OVERZICHT VAN DE DIT JAAR LATER NOG KOMENDE ACTIVITEITEN

17 juni: Plantenfestijn in Sprang-Capelle

Lezingen:

18 april: Gerrie Veenstra:  De schaduwborder

19 september: Frans Beijerling: Eetbare bloemen

17 oktober: Frans van der Graaf:  Besdragende planten

21 november: Margareth Hop:  Een tuin voor het nieuwe klimaat

Excursies:

13 mei: Zaterdagexcursie naar Beervelden

30 mei: Avondbezoek tuin van Odi Zijlmans in Raamsdonk

7 juni: Avondbezoek tuin Mariet Eskens in Drunen

begin juli: Avondbezoek De Beukenhof in Sleeuwijk

15 juli: Zaterdag busexcursie Brabant-Goeree-Overflakkee: De Heertgang (Halsteren) +  Renee Volker (Stad aan het Haringvliet) + Madelief (Langeweg).  Deze excursie is inclusief lunch.

25 juli: Avondbezoek tuin De Vijverberg in Zevenbergschenhoek

begin aug: Bus excursie 2 tuinen Utrecht en kwekerij Abbing> Deze excursie is inclusief lunch.

22 aug: Avondbezoek tuin Arianne Blonk in Hoge Zwaluw

september: Bloemschiktentoonstelling Alden Biezen (Fleuramour)

Eerste week van september: Meerdaagse reis naar de Elzas in noordoost Frankrijk.


Met een twijfelende winter/lentegroet van Groei & Bloei De Langstraat


Ook namens onze sponsoren