De Langstraat
bekijk online
Nieuwsflits nr. 13

De zomer doet deze week zijn naam eer aan.

Prima weer om in de tuin te werken maar beter nog om er in te zitten met een lekker drankje.

In de vakantieperiode zijn er niet erg veel activiteiten. Maar als je zoekt kun je best ergens naar iets groens. Zo ook onze laatste excursie.


Verslag excursie Utrecht op 12 augustus 2023

De reisjes van Groei&Bloei verlopen niet altijd stralend zonnig. Op deze zaterdag was de start erg nat. Een voor een druppelden de deelnemers in de bus. Buiten wachten was er even niet bij. Maar iedereen had er toch veel zin in, zeker omdat het weerbericht toch weer zon opgaf in de loop van de dag. 

De eerste tuin was Tuin Polhuis in Ermelo. Het regende nog steeds bij aankomst. De beide fanatieke eigenaren hadden gelukkig een grote schuur waar we droog konden genieten van een heerlijk kopje koffie of thee met een overheerlijk gebakje. Speciaal gemaakt door de bakker met de naam van de tuin erop.  En toen toch maar de paraplu gepakt en de tuin in. En dat was zeker de moeite waard. Wat een mooie tuin!!  Rondom het woonhuis en de kas staan vele potten met de meest mooie bloeiende planten. Volgens de eigenaresse hebben ze er zeker 500.  Na een smalle opening tussen woonhuis en bijgebouw (smal omdat ook daar vele potten staan) ontvouwt zich een werkelijk schitterende tuin. Een wat Engels aandoende tuin met gazon en borders. En die borders zijn veelal op kleur gerangschikt. Werkelijk een plaatje. Je kijkt je ogen uit.  Meteen rechts een grote vijver die aansluit op het bijgebouw.  Men heeft ook plantjes te koop en daar werd op het einde nog driftig gebruik van gemaakt. En zoals voorspeld stopte de regen toen we weer de bus in gingen. Met weemoed namen we afscheid. Een tuin om zeker nog eens te gaan zien bij mooi weer. Drie maal per jaar hebben ze op zaterdag open tuindagen. 

 

Vervolgens naar tuincentrum Abbing in Zeist. Tevens ons lunchadres. En vele gingen danook op zoek naar koffie en thee met wat lekkers. Anderen nuttigden in het zonnetje hun meegebrachte lunchpakket. Abbing bestaat al 150 jaar en zitten sinds vorig jaar in een prachtig nieuw gebouw. Op zit moment zijn ze gestopt met zelf kweken. Maar ze hebben toch prima kwaliteit planten. Een bezoek meer dan waard. 

Met een weer krachtig schijnend zonnetje de bus in voor een bezoek aan de tuin In Liefde Bloeyend in Hagestein.  Een tuin van 2 ha. Na een wandeling door de voortuin komen we aan de zijkant van het huis uit op een grasveld met een prachtige kijk over het gazon (zichtlijn) naar een achter de tuin gelegen wilde bloemenweide, die als laatste is toegevoegd aan de tuin. Maar eerst koffie/thee met iets lekkers. En toen ging de eigenaar ons uitleg geven hoe het zoal allemaal gekomen is. Hij heeft zelf veel kennis over waterbeheer en zijn verhaal was doorspekt van de passie voor tuin en omgeving. De basis van de tuin is ontworpen door Mien Ruys. Hierna nam hij ons mee door de tuin en vertelde volop over platen en vooral de bomen die nagenoeg allemaal door henzelf zijn geplant. Uiteindelijk kwamen we bij een gigantisch grote vijver, een waterpartij met riet, gunnera’s en groot hoefblad rondom. Zelfs een bootje erbij om in de vijver onderhoud te kunnen doen. Duidelijk een landschapstuin die in stijl verschilde met de eerste tuin. Maar daar wordt door de organisatie op gelet. Als je zo’n dagje uit bent dan is een variatie aan soorten tuinen zeker zo aantrekkelijk.  

Tevreden weer naar Brabant waar we weer op een fatsoenlijk tijdstip voldaan aankwamen. 

Meer foto's van de tuinen op de website.


HERINNERING: Avondexcursie met eigen vervoer Dinsdagavond 22 augustus om 19:00 uur de tuin van Arianne Blonk in Hoge Zwaluwe

Arianne woont sinds 3015 in Hooge Zwaluwe. Zij maakt tuinontwerpen en  heeft een passie voor kleur. De reeds bestaande tuin is de laatste jaren grondig gerenoveerd. Er wordt ecologisch geruïneerd dus maakt ze gebruik van duurzame materialen  gebruikt eigen compost enz. We verzamelen bij de poort van het adres. Daar kunt u de bijdrage contact betalen aan Lies van Bladel. Daarna worden we ontvangen met een welkomstwoord. Er is ook koffie/thee. Graag op tijd. We gaan om 19:00 uur naar binnen.

Excursie met eigen vervoer. Adres van de tuin is Raadhuisstraat 24a, Hooge Zwaluwe. Kosten voor Groei & Bloei leden € 3,--  , niet leden betalen € 4,--

Deze excursie wordt georganiseerd door Lies van Bladel. Je kunt je inschrijven per mail naar liesvanbladel@outlook.com of bellen naar . 06 12328616 .


Excursie Fleuramour is GEANNULEERD

We hadden het plan om samen met de afdeling Den Bosch naar Fleuramour te gaan.

Helaas is deze geannuleerd. De organisator is failliet.


ALS VAST ITEM VAN DE FLITS HIER WEER EEN BEKNOPT OVERZICHT VAN DE DIT JAAR LATER NOG KOMENDE ACTIVITEITEN

Lezingen:

19 september: Frans Beijerling: Eetbare bloemen

17 oktober: Frans van der Graaf:  Besdragende planten

21 november: Margareth Hop:  Een tuin voor het nieuwe klimaat

Excursies:

Meerdaagse reis:

Laatste week van augustus: Reis naar de Elzas in noordoost Frankrijk.


Met een warme zomergroet van Groei & Bloei De Langstraat


Ook namens onze sponsoren