De Langstraat
bekijk online
Nieuwsflits nr. 11

DE LENTE IS ALS NORMAAL VOOR DEZE TIJD VAN HET JAAR

Na enkele hete weken is het weer wat normaler geworden. Zon afgewisseld door een buitje. Toch prima weer om iets te ondernemen. Zoals ons excursieprogramma. In deze Flits weer de komende excursies waarvoor je je kunt inschrijven. Speciale aandacht voor de dagexcursie op 12 augustus.


BLOEMSCHIKKEN NAJAAR 2023

Groei en Bloei de Langstraat verzorgt in het najaar 2023 weer bloemschik lessen voor drie verschillende groepen. De lessen worden gegeven door onze enthousiaste docente Yvonne Zwinkels  en Leo van den Hoven. De cursussen worden gegeven in buurthuis Bloemenoord, Bloemenoordplein 3 te Waalwijk en Buurtcentrum D’n Elshof, Th.J. Rijkenstraat 10a te Elshout.

Groep Enthousiast o.l.v. Yvonne Zwinkels op donderdagavond: 14 september, 28 september, 19 oktober, 16 november, 7 december.

Deze cursus is geschikt voor een beginnende bloemschikker. De docent zorgt voor het materiaal. Het  cursusgeld is € 20,00 voor leden per les en € 22,50 voor niet-leden per les. De lessen worden gegeven in Buurthuis Bloemenoord.

Groep Creatief  o.l.v. Yvonne Zwinkels op donderdagmiddag: 21 september, 5 oktober, 19 oktober, 16 november, 7 december

Deze cursus is geschikt voor een iets wat gevorderde bloemschikkker. De vergoeding voor deze cursus bedraagt € 37,50 voor leden en € 45,00 voor niet leden. Cursustijd is van 13.30 uur tot ongeveer 15.30 uur. De cursus wordt gegeven in het  Buurtcentrum D’n Elshof.

Groep Bijzonder: o.l.v. Leo van den Hoven op donderdagavond : 21 september, 12 oktober, 2 november, 23 november, 14 december

Bij deze cursus komen moeilijkere  technieken aan bod die echt een uitdaging vormen. Een leerzame cursus voor de vergevorderde bloemschikker. De vergoeding voor deze cursus bedraagt € 37,50 voor leden en €45,00 voor niet-leden Cursustijd is van 20.00 uur tot 22.00 uur. De cursus wordt gegeven in het Buurthuis Bloemenoord.

De bloemschikgroepen bestaan uit ongeveer 8 tot 12 personen. De cursus kan doorgang vinden bij voldoende deelname. Het is de bedoeling dat u bloemen, groen en ondergrond voor de lessen zelf verzorgt. Dit geldt niet voor de beginnersgroep. Groei & Bloei zorgt voor het hulpmateriaal zoals steekschuim en binddraad.

Aanmelden en/of informatie vragen is mogelijk bij Yvonne Zwinkels per email: ymzwinkels@gmail.com of telefonisch nr : 0416-695140. Ongeveer 1 week voor aanvang van de cursus krijgt u bericht met alle gegevens over de cursus en de benodigdheden voor de eerste les. Wacht niet te lang en schrijf u op tijd in voor een van onze cursussen.


Zaterdag 15 juli 2023 - West-Brabant en Goeree-Overflakkee

Deze excursie gaat door. Er zijn nog plaatsen vrij in de bus. Aanmelden kan nog tot 8 juli a.s.

We beginnen de excursie bij Landgoed De Hertgang in Halsteren. Vanuit Halsteren rijden we naar Stad aan het Haringvliet op Goeree-Overflakkee. Daar woont Renée Volker. Renée is nog steeds lid van onze afdeling en was vroeger zowel bestuurslid als docente bloemschikken. We gaan haar tuin bekijken en zullen hier genieten van een goed verzorgde lunch. Als ons buikje gevuld is, rijden we weer terug naar Brabant en gaan de tuin Madelief in Langeweg bezoeken.

Excursie per bus, vertrek 9:00 uur vanuit Waalwijk (parkeerplaats bij Piet Klerkx). We verwachten dan om circa 18:00 uur terug te zijn in Waalwijk. Kosten voor Groei & Bloei leden € 50-  , niet leden betalen € 55,--.  Dit is inclusief busvervoer, entrees en lunch.

Deze excursie wordt georganiseerd door Ine en Chris Freijse . Je kunt je inschrijven per mail naar cfreijse@gmail.com of bellen naar 0416-333759 of 06-44171757.


Avondexcursie met eigen vervoer Dinsdagavond 25 juli om 19:00 uur de tuin "de Vijverberg" in Zevenbergschenhoek

Eigenaar Kees Vijverberg is al enkele jaren met pensioen en heeft als tuinder van zijn hobby z'n werk kunnen maken.  De tuin wordt door bezoekers omschreven als een oase van rust en een "snoeptuin" voor vogels en insecten. We verzamelen bij de poort van het adres. Daar kunt u de bijdrage contact betalen aan Lies van Bladel. Daarna worden we ontvangen met een welkomstwoord. Er is ook koffie/thee. Graag op tijd. We gaan om 19:00 uur naar binnen.

Excursie met eigen vervoer. Adres van de tuin is Lange Dreef 1, Zevenbergschenhoek.. Kosten voor Groei & Bloei leden € 5,--  , niet leden betalen € 6,--

Deze excursie wordt georganiseerd door Lies van Bladel. Je kunt je inschrijven per mail naar liesvanbladel@outlook.com of bellen naar . 06 12328616 .


Zaterdag 12 augustus 2023 …provincie Utrecht/Gelderland

We starten de excursie bij Tuin Polhuis in Ermelo. De jonge eigenaren, beiden plantenliefhebbers, hebben rond de gerestaureerde 100 jaar oude boerderij deze tuin met veel liefde en kundigheid aangelegd. Midden in het gazon ligt een grote vijver met daaromheen verschillende borders, allemaal op kleur in een fraaie variëteit van planten en soms gedurfde kleurencombinaties. Achter de geel/blauwe border ligt een nieuw bosachtig gedeelte, waar al vroeg in het voorjaar botanische bolletjes en veel soorten stinzenplanten bloeien en tot het najaar genoten kan worden van vele soorten varens en aparte schaduwplanten. In deze tuin, die van mei tot oktober in bloei staat, bevinden zich ook nog een bakhuisje, een kas en rond het huis veel aparte kuipplanten die deels te koop zijn. De tuin is 3.500 m2.

Vanuit Ermelo rijden we naar Zeist voor een bezoek aan kwekerij en tuincentrum Abbing. Deze gerenommeerde kwekerij (één van de betere in het land) is onlangs gehuisvest in een prachtig nieuw gebouw. Het assortiment is breed en de producten zijn prima van kwaliteit. Neem je Groei&Bloei-pas mee, want bij aankopen krijg je 10% korting!! Dit is ook tevens ons lunchadres. In het gebouw zit een klein restaurant, waar je koffie en thee kunt drinken en ook wat kunt eten.

Na de lunch weer in de bus en rijden we naar Hagestein voor een bezoek aan de tuin In Liefde Bloeyende. De tuin rondom het huis uit 1980 is in 1991 uitgebreid tot 2 ha naar een ontwerp van Mien Ruys. De strakke vormgeving vormt een prachtig contrast met de weelderige beplanting. De voortuin is sober met border en grassen. De achtertuin bestaat uit twee prachtige lange borders met een zichtas en een rond rosarium. Ten slotte is er een grote watertuin met een mooi lijnenspel en een eiland met groot hoefblad, Gunnera, vijf moerascipressen en een grote grassenborder (ontwerp Harry Esselink, 2000). Onlangs zijn een prairietuin en een wilde bloemenweide (ca. 5000 m²) met zichtassen aangelegd. Hierin zijn verschillende bloemenmengsels toegepast. Een architectonisch spectaculaire tuin.

Let op: aanmelden kan tot uiterlijk dinsdag 11 juli !!!    Vanwege de reservering van de bus moeten we deze datum stellen.

Excursie per bus, vertrek 9:00 uur vanuit Waalwijk (parkeerplaats bij Piet Klerkx). We verwachten om circa 17:30 uur terug te zijn in Waalwijk. Kosten voor Groei & Bloei leden € 35,-- , niet leden betalen € 40,--. Inclusief busvervoer en entrees.

Vanwege de hoge bankkosten hebben we het als volgt voortaan geregeld voor dagexcursies. U geeft zich op en als blijkt dat we het minimum aantal deelnemers halen; dan gaat de excursie door. Je krijgt daarna een mail van ons om het bedrag per ommegaande over te maken op onze rekening NL33RABO0334234204 t.n.v. Groei&Bloei De Langstraat onder vermelding van “Excursie Utrecht ”

Deze excursie wordt georganiseerd door Ine en Chris Freijse . Je kunt je inschrijven per mail naar cfreijse@gmail.com of bellen naar 0416-333759 of 06-44171757.

 


Avondexcursie met eigen vervoer Dinsdagavond 22 augustus om 19:00 uur de tuin van Arianne Blonk in Hoge Zwaluwe

Arianne woont sinds 3015 in Hooge Zwaluwe. Zij maakt tuinontwerpen en  heeft een passie voor kleur. De reeds bestaande tuin is de laatste jaren grondig gerenoveerd. Er wordt ecologisch geruïneerd dus maakt ze gebruik van duurzame materialen  gebruikt eigen compost enz. We verzamelen bij de poort van het adres. Daar kunt u de bijdrage contact betalen aan Lies van Bladel. Daarna worden we ontvangen met een welkomstwoord. Er is ook koffie/thee. Graag op tijd. We gaan om 19:00 uur naar binnen.

Excursie met eigen vervoer. Adres van de tuin is Raadhuisstraat 24a, Hooge Zwaluwe. Kosten voor Groei & Bloei leden € 3,--  , niet leden betalen € 4,--

Deze excursie wordt georganiseerd door Lies van Bladel. Je kunt je inschrijven per mail naar liesvanbladel@outlook.com of bellen naar . 06 12328616 .


ALS VAST ITEM VAN DE FLITS HIER WEER EEN BEKNOPT OVERZICHT VAN DE DIT JAAR LATER NOG KOMENDE ACTIVITEITEN

Lezingen:

19 september: Frans Beijerling: Eetbare bloemen

17 oktober: Frans van der Graaf:  Besdragende planten

21 november: Margareth Hop:  Een tuin voor het nieuwe klimaat

Excursies:

september: Bloemschiktentoonstelling Alden Biezen (Fleuramour)

Meerdaagse reis:

Laatste week van augustus: Reis naar de Elzas in noordoost Frankrijk.


Met een warme lentegroet van Groei & Bloei De Langstraat


Ook namens onze sponsoren