De Langstraat
bekijk online
Nieuwsflits 2024-4

Het wordt lente...

Het is een heerlijk weertje deze dagen. Weliswaar te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, maar om in de tuin te werken komt dat wel van pas. En met een regenbui afgewisseld is het groeizaam weer. Hopelijk blijft het wel droger dan de afgelopen maand...


Zaaien: Vocht, Temperatuur en Licht

Ton Vreeken, van Vreekens' zaden, gaat later nog eens zeer uitgebreid alle facetten van het zaaien behandelen; een inleiding (Ouverture) heeft hij in 2014 geschreven en vind je hier.

Naast vocht en warmte hebben sommige zaden vóórdat ze ontkiemen licht nodig: de zogenaamde lichtkiemers. Dat is een betrekkelijk kleine groep en we vermelden dit zoveel mogelijk op de verpakking.

Ook belangrijk bij het zaaien is de periode na ontkiemen, dan mag een zaaisel wat koeler staan (geen groter verschil dan 10EC om stress = stilstand in de groei te voorkomen) en vooral OPTIMAAL LICHT krijgen. Is er te weinig of te kort licht, dan ontwikkelt het plantje spichtig, dun, lang en zwak. Licht werkt namelijk groeiremmend (les 1 biologie), leg maar eens een aardappel in het donker en in het licht: in het donker lange sprieten en in het licht een compacte uitloper. Op deze manier kun je dus opgekomen zaadjes stevig houden: met extra licht als de dagen nog kort zijn of als je later in het jaar geen licht plekje beschikbaar hebt. Gelukkig zijn tegenwoordig zeer goede plantenlampen beschikbaar om deze compacte groei te krijgen. Je zult verbaasd staan over de stevige plantjes die je hierna kunt kweken na een eigen zaai-actie! Nog even de 3 belangrijke kiemfactoren op een rijtje:

 

1) Vocht

Een ideale zaaigrond levert 5 elementen:

  • Voldoende ziektevrij
  • Goed vocht vasthouden
  • Voldoende luchtigheid
  • Fijn genoeg om het zaad te omsluiten
  • Een beetje voeding om de eerste groei te ondersteunen

Wij zaaien zelf al jarenlang honderden kiemproeven met onze geperste blokken Cocopeat die voor ons speciaal zijn ontwikkeld. Daar mengen wij het fijne zilverzand doorheen, dan is de zaaigrond optimaal. Na aanmaak is de zaaigrond vochtig genoeg, maar houd de kleur of het gewicht van het zaaibakje in de gaten, het vocht verdampt en moet weer worden aangevuld door met een (druk)spuit lauw water te vernevelen.

 

2) Warmte

Elk soort gewas heeft een eigen optimale kiemtemperatuur. Sommige kiemen niet (of slecht) boven de 20-25EC, andere hebben die temperatuur juist minimaal nodig. Verder zijn er koukiemers (0-7EC) en koelkiemers (5-15EC). De warmtekiemers zoals Aubergine, Peper, Paprika, Tomaten e.d. kun je gemakkelijk laten kiemen d.m.v. een verwarmd kasje of verwarmingsmatje. Je hoeft dan niet de hele kamer warm te houden, wat enorm veel stookkosten gaat schelen. Al die verwarmingsproducten zie je hier op een rijtje.

 

3) Licht

Ik legde hiervoor al uit hoe belangrijk voldoende licht is na de ontkieming van zaden. Uiteraard hebben we hier ook veel oplossingen voor. Complete kweeksets, aparte groeilampen, allemaal functioneel beter dan een gewone lamp. Je vindt deze producten hier

De fraaie, complete sets hebben we extra aantrekkelijk gemaakt, door de prijs iets te laten dalen en door er 5-20 zakjes zaad (uit onze mooie collectie) GRATIS bij te voegen! Bekijk de extra voordelige complete Plantensolariums (of Mini Farms)


Lezing over biodiversiteit op 19 maart

Niet alleen ver weg  maar ook dichtbij kunnen we genieten van een rijke schakering en soortenrijkdom in de natuur. In deze lezing maakt u kennis met deze rijke natuur, de onderlinge relaties en met de biodiversiteit in ons land en in onze eigen omgeving: planten, paddenstoelen, bloemen, bijen, vlinders en andere insecten, vogels en bomen en struiken. In deze presentatie gaan we op ontdekkingstocht in de fascinerende wereld van onderlinge relaties, strijd en samenhang tussen planten en dieren, insecten en bloemen, vogels, bomen en struiken. U maakt kennis met verrassende technieken en lokmiddelen van de planten om insecten die noodzakelijk zijn voor hun voortplanting.

Frans van Bussel is zijn hele leven al bezig met natuuronderzoek  en natuureducatie, trok er vaak op uit, op speurtocht naar planten, vogels en insecten. Hij was jarenlang werkzaam bij het Natuurmuseum Groningen,


UITNODIGING BUS-EXCURSIE VRIJDAG 26 APRIL NAAR KASTEEL MIDDACHTEN + DOESBURG + HESSENHOF

Let op: aanmelden kan tot uiterlijk 27 maart!!!    Vanwege de reservering van de bus moeten we deze datum stellen.

We beginnen de excursie bij kasteel Middachten in De Steeg.

Het kasteel is op dat moment nog gesloten. De insteek van dit bezoek is ook niet het kasteel, maar de tuin. Bij ons bezoek zullen als het goed is de rhododendrons bloeien. De deelnemers worden in twee groepen verdeeld. Elke groep krijgt een tuinman mee die uitleg geeft over de opzet van de tuin, de gebruikte platen, het onderhoud etc.. Uiteraard is van buitenaf het kasteel mooi gelegen en te fotograferen. Let er op dat hier geen drank te koop is. Neem als je dat wilt zelf een flesje water mee.

Na dit bezoek gaan we naar het mooie plaatsje Doesburg. Het is maar kort rijden want het ligt “om de hoek” van het kasteel Middagten. Duizenden jaren geleden een nederzetting op de rivierduinen, sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoenstad en tegenwoordig vooral bekend als mosterdstad. Doesburg heeft een aangenaam formaat. Alles in op loopafstand van elkaar. Handig, want er is veel te zien. De stad alleen al is een genot om door te lopen. In de middeleeuwse straten met prachtige panden komen cultuur en historie samen. Al in de Hanzetijd stond Doesburg bekend om zijn mosterd. Om de beroemde mosterd te proeven, hoef je alleen maar een van de cafés of restaurants binnen te stappen. Doesburgse mosterdsoep staat overal op de menukaart. 

Doesburg is tevens ons lunchadres. Het is aan jezelf of je een lunchpakket mee neemt. Er zijn veel eetgelegenheden. Je krijgt een plattegrond en wat informatie.

Na Doesburg rijden we naar kwekerij De Hessenhof in Ede. Één de bekendste kwekerijen van Nederland. Maar dat hoeven we tegen de echte Groei&Bloeiers niet te vertellen. Uiteraard kunnen gekochte planten meegenomen worden in de bus.

Excursie per bus, vertrek 8:45 uur vanuit Waalwijk (parkeerplaats bij Piet Klerkx). We verwachten dan om circa 18:00 uur terug te zijn in Waalwijk.

Kosten voor Groei & Bloei leden € 34  , niet leden betalen € 39,--. Inclusief busvervoer en entree Middagten.

Vanwege de hoge bankkosten hebben we het als volgt voortaan geregeld voor dagexcursies. U geeft zich op en als blijkt dat we het minimum aantal deelnemers halen dan gaat de excursie door. Je krijgt daarna een mail van ons om het bedrag per ommegaande over te maken op onze rekening : NL33RABO0334234204 t.n.v. Groei&Bloei De Langstraat onder vermelding van “Excursie Middagten ”

Deze excursie wordt georganiseerd door Ine en Chris Freijse . Je kunt je inschrijven per mail naar cfreijse@gmail.com of bellen naar 0416-333759 of 06-44171757.


MEERDAAGSE TUINENREIS NAAR CORNWALL IN 2024

De reis is van donderdag 5 t/m woensdag 11 september 2024. De leden van onze afdeling hebben in een aparte mail de informatie al gekregen.

We zijn al drie jaar bezig om naar Cornwall te gaan. Het lukte niet om een hotel te krijgen. Eindelijk is het gelukt na veel tijd, e-mailtjes en telefoontjes. Bij de voorbereiding is ook gebleken dat Cornwall erg duur is geworden. We gaan er van uit dat dit de laatste kans is om naar Cornwall te gaan. Gaat de reis om welke reden danook niet door dan is dit de laatste poging.

Cornwall is de meest westelijk gelegen county van Groot Brittannië. Het ligt te ver weg om in één dag te bereizen. Daarom is er voor gekozen om de heen- en terugreis te verdelen over 2 dagen. Dit betekent dat we 4 reisdagen hebben. Maar het is op deze manier wel minder stressvol en uiteraard gaan we op die dagen ook een tuin bezoeken. Verder zijn we 3 dagen in Cornwall. Naast tuinen laten we de deelnemers ook Cornwall zien zoals mooie plaatsjes, geweldige kliffen en mooie landschappen.

Is je interesse gewekt en wil je meer weten?

Stuur een mailtje naar Ine en Chris Freijse, cfreijse@gmail.com of bel 0416-333759 of 06-44171757.


ALS VAST ITEM VAN DE FLITS HIER WEER EEN BEKNOPT OVERZICHT VAN DE DIT JAAR LATER NOG KOMENDE ACTIVITEITEN

Lezingen:

16 april: De schoonheid van de lente

17 september: De vier jaargetijden

15 oktober: Bijzondere vaste planten

19 november: fruit verwerkn uit eigen tuin      

Excursies:

15 mei  Avondexcursie kwekerij Philip van Hilst in Kaatsheuvel

8 juni    Zaterdag busexcursie GB Plantenfestijn Appeltern

23 juli    Avondexcursie bij Carola van de Schans in Drongelen

10 aug  Zaterdag busexcursie Noord-Limburg

14 aug  Avondexcursie bij Ine en Chris Freijse in Waalwijk

28 sept Zaterdag busexcursie naar Feeri Florale in Alden Biezen


Met een hartelijke vorjaarsgroet van Groei & Bloei De Langstraat


Ook namens onze sponsoren