De Langstraat

Zuid Nederlandse Kampioenschap Bloemschikken 2019

Zondag 6 oktober 2019 organiseert de werkgroep ZNK Bloemschikken in samenwerking met Groei & Bloei afdeling De Langstraat het ZNK Bloemschikken. Het kampioenschap vindt plaats in  Praktijkschool MET-Pro te Waalwijk-Driessen. Afdeling De Langstraat viert dit jaar het 55 jarig bestaan en we maken er een feestelijke dag van.

Het hoofdthema van de wedstrijd is: "De Wereld van de Langstraat".

De Langstraat, het gebied gelegen tussen Den Bosch en Geertruidenberg. De naam is ontstaan doordat de dorpen in dit gebied vaak uit niet meer dan één straat bestonden, steeds van west naar oost. Bij het toenemen van de bevolking kwamen deze dorpjes steeds dichter bij elkaar te liggen waardoor het leek alsof er sprake was van één lange straat, De Langstraat.

Waalwijk, centraal in De Langstraat groeide vooral dankzij de leerindustrie uit tot een centrum van het gebied. Van die leerindustrie is nu weinig meer over, maar de Langstraat heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een logistieke hotspot met bedrijven als Bol.com en DocData.

Een belangrijke publiekstrekker in De Langstraat is De Efteling. Begin jaren 30 van de vorige eeuw werd door de toenmalige pastoor De Klijn en zijn kapelaan Rietra het idee geopperd om een sportpark aan te leggen voor de voornamelijk arme bevolking van Kaatsheuvel en Loon op Zand. Later kwam daarbij ook een speeltuin en een theehuis en in de jaren 50 een zwembad. In 1952 kwamen de eerste sprookjes in De Efteling en inmiddels is de Efteling uitgegroeid tot een wereldwijd bekende toeristische trekpleister.

Er wordt volop aan sport gedaan in De Langstraat. Voetbalclub RKC speelt al jaren in de landelijk competitie. De bekende langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden, woont in Waspik, midden in De Langstraat en is ereburger van de gemeente Waalwijk.

Een groots gebeuren is altijd de langeafstandswandeltocht “De 80 van De Langstraat” die sinds 1981 jaarlijks wordt georganiseerd. Ooit begonnen als met een klein aantal deelnemers is “De 80 van De Langstraat” inmiddels uitgegroeid tot jaarlijks terugkerend wandelfeest met ruim 2500 deelnemers uit Nederland en uit heel Europa.

De natuur in De Langstraat is gevarieerd, met de schrale zandgronden en de stuifzanden van het Nationale Park Loonse en Drunense Duinen aan de zuidzijde en de rijkere kleigronden bij de Bergse Maas aan de noordzijde. Meer aan de westkant van De Langstraat vind je nog veengronden. Hier werd voorheen turf gestoken en veel straatnamen in de regio getuigen hier nog van. Zo vind je in Kaatsheuvel en Sprang-Capelle en ’s Gravenmoer o.a. de Vaartweg, Rechtvaart, Nieuwevaart en Hogevaart. In vroeger tijd waren dit vaarten, gegraven om eenvoudig de gestoken turf af te kunnen voeren.

De 56 wedstrijddeelnemers uit heel Zuid Nederland die in de diverse klasse meedoen met de wedstrijd maken elk twee werkstukken. Een verrrassingwerkstuk waarvoor alle materialen door de wedstrijdorganisatie ter beschikking worden gesteld én een werkstuk met een thema. Dit werkstuk mogen de deelnemers deels thuis voorbereiden en oefenen.

De onderwerpen voor de themawerkstukken zijn.

In de A-klasse: “De wondere wereld van De Langstraat”, waarbij de deelnemers zich kunnen laten inspireren De Efteling, het sprookjespark in Kaatsheuvel.

In de Ere-klasse werken de deelnemers met het thema: “De logistieke wereld van De Langstraat”, waarbij Waalwijk met zijn grote logistieke bedrijven als inspiratie kan dienen.

De deelnemers in de Semi-professionele/professionele klasse mogen hun inspiratie halen uit “De geologische wereld van De Langstraat”. Denk aan Nationaal park De Loonse en Drunense Duinen of de veengebieden rondom ’s Gravenmoer of de kleigronden bij de rivieren.

De studenten mogen hun inspiratie halen uit de sport met “De sportieve wereld van De Langstraat”.

En dan zijn er nog de deelnemers die voor de allereerste keer meedoen in de introductieklasse. Zij hoeven thuis nog niet na te denken over een lastig thema en hoe je dat kunt vertalen in een mooi kleurrijk bloemstuk. Ze beginnen de wedstrijddag met een leuke workshop en maken daarna hun werkstuk waarvoor alles door de organisatie beschikbaar wordt gesteld.

Vanaf 11.00 uur is een ieder welkom om de deelnemers aan het werk te zien en aanmoedigen mag natuurlijk. Vanaf ca. 13.00 uur kunnen de gemaakte werkstukken van dichtbij bewonderd worden.

In de middag wordt het programma ingevuld met o.a. twee demonstraties die verzorgd zullen gaan worden door Jack van Schaik, Plantaardig Arrangeur uit Waalwijk en door Leo van den Hoven, jarenlang docent bloemschikken aan Helicon Groenopleidingen in Den Bosch. Na afloop van de demonstraties worden deze werkstukken verloot. Je maakt dus zomaar kans op zo’n prachtig showstuk of natuurlijk op een van de andere leuke prijzen.

Je kunt ook rondsnuffelen op de “Bloemerige Markt” en vanaf ongeveer 16.30 uur de werkbespreking van de gemaakte wedstrijdstukken bijwonen. Om 17.00 uur is het dan eindelijk zover en wordt er duidelijk wie zich een jaar lang Zuid Nederlands Kampioen Bloemschikken mag noemen.

Locatie: Praktijkschool MET-Pro, Koetshuislaan 1, 5146 BA Waalwijk-Driessen

Zondag 6 oktober 2019 van 10.0 tot 17.00 uur

Entree:  € 2,50 p.p. incl. een consumptie.

Voor meer informatie of vragen over de wedstrijd kun je contact opnemen met de werkgroep ZNK Bloemschikken, per mail naar: znkbloemschikken(at)gmail.com

Volg ons ook op facebook Groei & Bloei ZNK Bloemschikken:

en Groei & Bloei De Langstraat: