De Langstraat
bekijk online
Nieuwsflits nr. 13

Plantenverkoop voor Groei & Bloei weer aangevuld

Zoals we al eerder melden ging het Plantenfestijn dit jaar niet door. De door Leo van Rooij met veel liefde opgekweekte plantjes werden verhuisd naar Kwekerij Struijk in Sprang-Capelle en konden op die manier toch een nieuwe eigenaar krijgen.

Blijkbaar hebben heel veel plantenliefhebbers de weg naar Sprang-Capelle gevonden, want de voorraad was behoorlijk geslonken. Maar geen nood, deze week hebben Leo en Sjan van Rooij gezorgd voor nieuwe aanvullingen. Dus neem binnenkort weer eens een kijkje bij Kwekerij Struijk aan de Nieuwevaart 62 in Sprang-Capelle. En nog steeds komt de opbrengst van al die verkochte plantjes ten goede aan de verenigingskas.

Uiteraard kun je eveneens rondkijken in de mooie collectie vaste planten van Kwekerij Struijk. Ze hebben ook heel mooie Hortensia’s en die komen nu juist in bloei.

Geen ZNKB…..maar wel iets anders

Bij de bloemschikliefhebbers stond vast al langere tijd zondag 11 oktober in de agenda genoteerd. De datum van het Zuid Nederlands Kampioenschap Bloemschikken dit jaar in Cuijk. En ja toen kwam Corona en werd alles anders. De ZNKB-werkgroep heeft uiteindelijk in overleg met de organiserende Groei & Bloei afdeling Land van Cuijk besloten om het ZNKB dit najaar niet door te laten gaan. En er is al een nieuwe datum geprikt.

Zondag 7 maart 2021 wordt het ZNKB gehouden in City Resort in Mill, uiteraard ijs en weder en corona dienende.

Om al die bloemschikkers en schiksters dit najaar toch iets leuks te bieden en de creativiteit te prikkelen is er iets nieuws bedacht. Na de drive-tru restaurants en de drive-tru coronateststraat komt er nu een drive-tru-bloemschikwedstrijd op zondag 1 november.

De ZNKB-werkgroep is nog druk bezig met het uitwerken van dit concept maar dit kun je verwachten:
Je maakt thuis je arrangement en brengt dit met de auto naar de wedstrijdlocatie. Bij aankomst plaats je je werkstuk op een tafel en krijg je even tijd om hetgeen tijdens de autorit verschoven is te herschikken. De jury gaat je werkstuk beoordelen op de bekende onderdelen: uitbeelding van het thema, technische uitvoering en totaalindruk. Jij krijgt een kopje koffie of thee maar ook de gelegenheid om met jury in gesprek te gaan over jouw arrangement. Na de beoordeling neem je je arrangement weer mee naar huis.

De werkgroep zorgt ervoor dat de wedstrijd volgens de dan geldende richtlijnen van het RIVM verloopt. De 1,5 m is bij deze drive-thru wedstrijd sowieso gewaarborgd.

Een belangrijk onderdeel van een bloemschikwedstrijd is elkaar inspireren. Ook dit aspect willen we realiseren maar dan online door gebruik te maken van social media.We verwachten voor de organisatie van deze dag een vergoeding te moeten vragen van €7,50 voor het huren van een ruimte en de koffie/thee.

Stuur een mail naar znkbloemschikken@gmail.com. Je komt dan op de maillijst te staan zodat je als eerst op de hoogte bent van nieuwe informatie als waar wordt de wedstrijd gehouden, wanneer kun je je inschrijven, het wedstrijdreglement en niet te vergeten het thema. Over de laatste kunnen we al tipje van de sluier oplichten, Halloween is het hoofdthema.

Aan het einde van de dag laten we de jury via Social Media een korte samenvatting geven en worden de prijswinnaars bekend gemaakt.
Ga jij de uitdaging aan?

Erratum

In Flits 12 plaatsten we een bericht over de Hemerocallissen van Irma Hendriks in Dongen. Er is helaas een klein foutje geslopen in de contactgegevens van mevr. Hendriks.

Hierbij de juiste gegevens:

Irma Hendriks, tel. 06 – 51900724,     e-mail: himcbv@yahoo.com     www.irmas-hemerocallis.nl

Tuin De Dijkgaerd open

Waarschijnlijk kiezen veel mensen er deze zomer voor de vakantie aan de Spaanse Costa maar even uitstellen vanwege alweer dan beruchte coronavirus en vakantie te vieren in ons eigenste mooie Nederland. En daar is genoeg te zien.

Voor alle tuinliefhebbers op zoek naar een leuk uitstapje is De Dijkgaerd in Kaatsheuvel in de maanden juli en augustus elke donderdag en vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Je kunt zo even binnenwandelen, zonder afspraak en genieten van alles wat er groeit en bloeit.

Entree € 2,50 p.p. incl. een kopje koffie/thee. En zoals altijd geldt voor leden van Groei & Bloei De Langstraat op vertoon van hun ledenpas gratis entree.

Je vindt De Dijkgaerd aan de Zuidhollandsedijk 1 in Kaatsheuvel. www.dedijkgaerd.nl voor verdere informatie.

Tuintips

Na het alweer kurkdroge voorjaar, kwam in juni dan eindelijk de zo gewenste regen en dat heeft de planten in de tuin goed gedaan. Je zag ze met de dag groeien. Worden je planten veel te hoog, knip dan een deel van de stengels af. Dat kan zeker bij alles wat nog later in het jaar in bloei komt, zoals Asters, de late Phloxen, Rudbeckia, enz.

Zien je borders er na alle regen en wind er nogal verfomfaaid uit en hangen je bloemen erbij als verzopen katten, dan is er een remedie om een en ander toch weer in vorm te krijgen en nog de hele zomer lang te genieten van je tuin, nl. knippen, knippen en nog eens knippen. Knip de uitgebloeide bloemen telkens uit en vaak komen dan nieuwe knoppen tot ontwikkeling die zorgen voor bloei later in het jaar. Zet drastisch de schaar in al die uitgebloeide en wild uitgegroeide geraniums en vrouwenmantel (Alchillea). Ze mogen helemaal kaalgeknipt worden en zullen binnen 1 ½ weer uitlopen met nieuw fris blad en vaak ook nog een mooie tweede bloei.

En geef je planten in de borders en in de potten en zeker je gazonnetje nog een keertje mest. Kies bij voorkeur voor een mest met een hoger gehalte aan Kalium. Dat is de K van de NPK die je vaak op de zak met meststof ziet staan. Kalium zorgt ervoor dat je planten steviger de late zomer en herfst ingaan en zorgt voor mooie bloemen.

Blijf tuinieren en blijf gezond, met een zonnige zomerse groet,

Ook een groet van onze adverteerders: