De Langstraat
bekijk online
Nieuwsflits nr. 10

Beste Flitslezers,

Allereerst hopen wij van Groei & Bloei dat jullie, de lezers van De Flits in nog steeds of gelukkig weer goeden doen zijn. Dat je nog steeds plezier beleeft aan je tuin of balkon, je plantjes, de natuur om je heen. Heel langzaamaan “mogen” we meer wat meer. Misschien weer eens fijn een terrasje pakken in de zon, natuurlijk met voldoende afstand.

We waren en zijn heel benieuwd hoe jullie onze Flitslezers in deze weken van veel thuis zijn je tuin beleven. Ben je meer bezig in je eigen tuin of op je balkon of ben jij een van die bikkels die meer dan hun best hebben gedaan in de zorg en kwam je helemaaaal niet aan tuinieren toe.

We stelden een aantal Flitslezers wat vragen over hun tuin en manier van tuinieren en hier lees je hoe zij “Tuinieren in Coronatijd:

Welkom in de tuin van Ellen

Ellen Brown woont samen met man David, dochter Zoë en de honden Lady en Ziggy in Waalwijk. De tuin bij hun huis waar ze nu amper twee jaar wonen is ongeveer 100 m2 groot. Er is nog behoorlijk wat werk aan de winkel voor huis en tuin naar hun smaak zijn ingericht, maar dat komt wel.

Voor Ellen is tuinieren zeker een superfijne hobby en ze noemt zichzelf een enthousiaste beginner. Normaal gesproken werkt Ellen part-time als verkoopster, maar door de corona sloot de winkel tijdelijk de deuren en heeft ze bijna 8 weken lang thuis gezeten. En zegt ze, ik was blij dat het zulk mooi weer was en ik toch lekker naar buiten kon, ook al kwam ik zeker de eerste weken vaak niet veel verder dan onze eigen achtertuin. Eerlijk gezegd was het heel fijn om de tijd te hebben om in de tuin bezig te zijn. Wat een heerlijke uitlaatklep is tuinieren!!!!

In de tuin liggen nu nog (te) veel tegels en het gras, of wat daar nog van over is vooral een speelplek voor honden Lady en Ziggy. De vorige bewoner van het huis heeft als erfenis ook een redelijk grote kas achter gelaten en Ellen maakt daarvan graag gebruik. Ze is zeker nu we al een beetje richting de langste dag gaan, soms tot laat in de avond bezig met stekken en zaaien van plantjes die dan weer verhuizen naar een plekje op een van de terrassen.

Ellen leest veel over tuinieren op internet en in tuinbladen; Facebook en Pinterest worden met regelmaat bezocht. Sinds kort heeft ook zij HET tuinprogramma op TV ontdekt, Gardeners World. Tijdens het kijken, meestal de dag na de uitzending, jeuken mijn handen en sprint ik daarna de tuin in zegt Ellen.

We vroegen ook aan de tuiniers “Waar zou je wat meer van willen weten/waaraan kunnen wij van Groei & Bloei De Langstraat nog wel eens aandacht besteden”. En dit zegt Ellen daarover: ik ben echt een beginner , wat betreft planten in een border . Ook al is onze tuin niet erg groot. Hij is wel 4 keer groter dan onze vorige tuin. Ik vind wel honderden planten en bloemen mooi. Ik kom dan ook snel in de verleiding om alles wat ik tegenkom en mooi vind, te kopen. Ik vind het moeilijk om de juiste planten te combineren. Hoe maak ik nu op een wat kleiner oppervlak de slimste keuze aan combinaties van vaste planten en bloembollen? Dus ik zou graag van andere tuinliefhebbers horen/lezen , waarom bepaalde planten/bloemen wél of juist niet samen gaan.

Ik ben pas sinds begin van het jaar lid van Groei & Bloei. Ik keek heel erg uit naar de lezingen en workshops die gepland stonden voor dit seizoen. Het leek mij leuk om van alles te leren en ervaren over tuinieren. Helaas liep het (voor iedereen) anders. Natuurlijk wens ik iedereen heel veel tuinplezier dit seizoen. Maar vooral in goede gezondheid.

Continue gardening !!

Welkom in de tuin van Dian en Frans

We mochten ook een kijkje nemen in de tuin van Dian en Frans van Gils in Kaatsheuvel. Dian en Frans zijn de trotse bezitters van een flinke tuin van maar liefst 1200 m2 groot. Inmiddels al zo’n 25 jaar geleden konden ze een extra stuk grond van achterbuurman kopen bij hun huis en dat gaf mogelijkheden om alle tuinliefde tot bloei te laten komen. Dian en Frans genieten beiden van de tuin, ze werken er met veel plezier in al is Dian van de twee wel degene met de grootste tuinenpassie. Ook hier is het werk traditioneel verdeeld: zij doet de bloemetjes en hij doet het gras en de hagen. Ach je moet doen waar je het beste in bent nietwaar?

Tot een paar jaar geleden stond in de tuin van Dian en Frans volop buxus, prachtig als omlijsting van het gazon en het grote rozenperk. En ja toen kwam de buxusmot langs. De buxus is verdwenen uit de tuin en wordt helemaal niet gemist. Er is nog meer ruimte gekomen voor nog meer mooie planten, want ja als echte rechtgeaard tuinmens heb je daarvan nooit genoeg.

In de grote tuin is ook ruimte voor een stuk moestuin. Dit jaar heeft Dian de groenten en kruiden bewust een beetje door elkaar heen gezet om zo aan de broodnodige vruchtwisseling te doen en te voorkomen dat de grond uitgeput raakt. Het staat ook nog eens heel gezellig. Aan de andere kant van het pad staat een hoekje Dahlia’s voor de snij en in de kas kweekt Dian allerlei eenjarigen op en ook heerlijke tomaten en druiven.

Naast de moestuin waakt Mijnheer Haan over zijn hoenderdames in de ren en in de tuin is ook voldoende ruimte voor hond Teddy.

Frans en Dian reizen met regelmaat naar hun favoriete vakantieland Engeland en daar worden uiteraard ook tuinen bezocht. Het favoriete TV programma van de twee is het BBC programma “Escape tot the Country”. De beroemde Engelse tuinen zijn zeker een bron van inspiratie voor hun eigen tuin. Naast een parttime baan op school heeft Dian nog veel meer hobby’s. Ze zingt in het koor, doet aan yoga en volgt schilderles en voor het op peil houden van de conditie is er elke dinsdagavond de gymles. En ja toen kwam corona en viel alles stil. De yogalessen werden nu digitaal gegeven, schilderen kun je ook gewoon thuis doen natuurlijk en gelukkig was daar nog die heerlijke tuin.

Dian zou aan de lezers van de Flits mee willen geven dat het o zo belangrijk is om je tuin groen te maken. Hoe vaak zie je niet de tuinen vol met grind en steen die dan liggen te bakken in de hete middagzon. Ze ziet met veel plezier hoe hun kinderen de groene vingers van moeders geerfd hebben en met veel plezier beginnen aan de eigen tuinen.

Je moet ook niet al te netjes zijn in je tuin zegt Dian. Als je een beetje ruimte laat voor wat verrassingen heb je elk jaar een beetje een andere tuin. Papavers en Vingerhoedskruid mogen zich van Dian dan ook best wat uitzaaien, Frans is daarin toch wat strenger….

Wil je ook met jouw verhaal over je tuin of tuinieren in De Flits? Neem dan even contact op via info@delangstraat.groei.nl. We sturen je dan een mail met een aantal vragen of als je dat gezelliger vindt nemen we telefonisch contact met je op.

Blijf tuinieren en blijf gezond, met een warme lentegroet,

Ook een groet van onze adverteerders: