De Langstraat
bekijk online
Nieuwsflits nr. 07

Beste Flitslezers,

We maken op het moment een bijzondere tijd door. Een voor ons oog onzichtbaar klein dingetje, het coronavirus, dat eerst nog alleen een ver van mijn bed gebeuren was in China , zorgt er nu voor dat ons leven behoorlijk op zijn kop staat. Dagelijks horen we van meer en meer zieken en doden, ziekenhuizen die overvol raken en van uitgestorven winkelstraten en terrassen.

We worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en in ieder geval op veilige afstand van

1 ½ meter van elkaar. Die boodschap wordt in vriendelijke en minder vriendelijker bewoordingen herhaald op ieders Facebook en Instagram en ook bij de Appie waar we onze boodschappenkar nog maar eens overvol laden, want je weet maar nooit…..

En intussen wordt het gewoon weer lente.

Wat me verbaast in de overvloed van coronanieuws die we nu over ons heen krijgen is het gebrek aan perspectief om na te denken over de andere brandhaarden in de wereld. Zonder de ernst van de besmettingen met corona waarmee we nu wereldwijd geconfronteerd worden te bagatelliseren, mogen we niet vergeten dat er op veel plekken mensen leven in grotere problemen. Ik neem aan dat je met mij niet in de veronderstelling verkeert dat de oorlog in Noord Syrië (en al die andere plekken wereldwijd waar gevochten wordt) nu ook in lock-down gaat vanwege corona. Denk je ook niet dat al die vluchtelingen die daar opgesloten zitten in het niemandsland bij de grens zich wel over iets anders zorgen zullen maken dan over het feit of ze voor de komende 3 maanden nog wel voldoende toiletpapier hebben?

En intussen wordt het ook daar gewoon weer lente.

Bij Groei & Bloei zijn de activiteiten die op de planning stonden tot juni afgelast of uitgesteld tot in het najaar. Dat geldt voor de lezing in april, de workshop planten vermeerderen in mei en de bloemschiklessen. De geplande excursies in mei gaan eveneens niet door. De Basiscursus Tuinieren wordt uitgesteld tot in het najaar. Een ieder die zich aangemeld had voor een van deze activiteiten en de deelnemers aan de bloemschikcursussen hebben we inmiddels bericht hierover gestuurd.

Het zal een stil voorjaar gaan worden en we zullen alle gezellige sociale contacten bij Groei & Bloei zeker gaan missen. Maar voor het moment is dit het enige besluit wat we als bestuur kunnen en moeten nemen.

Over het wel of niet doorgaan van het Plantenfestijn op 13 juni zullen we eind april een beslissing nemen.

Laten we contact houden met elkaar en ik roep je hierbij op om foto’s van de bloemen of ander moois in je tuin te delen met de Flitslezers. Stuur ze in naar info@delangstraat.groei.nl en we maken er een mooie collage van op onze Instagram- en Facebookpagina en in De Flits.

Want het wordt intussen gewoon weer lente.

Zeker nu prijs ik me gelukkig met het bezit van een fijne tuin, waarin we heerlijk buiten bezig kunnen zijn. Mogelijk komt uit alle huidige narigheid ook iets moois voort. Buren doen boodschappen voor hun oudere medemens en letten wat meer op elkaar. We werken vaker vanuit huis en is het niet heerlijk dat je niet om half zes ’s morgens je bed uit moet om de files voor te zijn op weg naar je werk. Toegegeven het directe contact met je collega’s dat mis je, maar we leven niet meer in de tijd dat brieven verstuurd worden per postkoets en – boot en kunnen gewoon live met elkaar chatten via Skype en WhatsApp. Hoe handig toch. Intussen drink je je ochtendkoffie niet meer opeengepakt bij de koffieautomaat, maar lekker op je terrasje in de zon, met je partner die nu ook thuis werkt en geniet je samen van de ontluikende bloemen, want het wordt intussen gewoon weer lente.

Ik heb zeker niet de illusie dat al diegenen, die het stukje grond bij huis alleen maar zien als die plek waar in de herfst de lastige blaadjes van de bomen bij de buren hun smetteloze steenvlakte bevuilen, nu ineens wel gaan tuinieren. Maar al die anderen en ik hoor daar zelf ook vaak bij, die door alles wat we denken te moeten doen, vergeten om te genieten van gewoon buiten zijn, hen wens ik toe dat ze nu de schoonheid herontdekken van het uitlopen van de bomen, het knappen van de eerste knoppen in de Magnolia en van het ontvouwen van het blad van de Hosta. 

Weet dat je nog steeds terecht kunt bij veel kwekerijen. Ze sturen je de planten die je wil aankopen gewoon toe, zolang de hardwerkende bezorgers van PostNL en DHL nog aan het werk kunnen blijven. Je kunt je bestelling natuurlijk ook ophalen op de kwekerij waar die al voor je klaar staat op de afgesproken tijd en plaats. Op deze manier houden zij nog een beetje omzet en kun jij genieten van je plantjes.

Of ga gewoon eens lekker zaadjes zaaien, samen met je kinderen of kleinkinderen nu je misschien toch wat extra tijd hebt. Niks mooiers voor kinderen dan het van dichtbij zien ontkiemen en opgroeien van die miniplantjes. Bedenk dat de zon gratis schijnt voor iedereen, dat geen enkele ramp, oorlog of ander naars voor altijd duurt en dat het intussen gewoon weer lente wordt.

Ik wens je voor nu, mede namens de bestuursleden van Groei & Bloei De Langstraat, een goede gezondheid toe en een beetje tuingeluk.

Joke Vos, voorzitter

MET EEN FRISSE LENTEGROET

Ook een groet van onze adverteerders: