Activiteiten & Actueel

Peter en Anne Marie van Woensel in de Tuynkamer in ‘s Gravenmoer

Een tuinman is net als onkruid….. hij is niet uit de tuin weg te branden….
Dit is één van de spreuken die ik tegenkwam tijdens mijn interview met Peter en Anne Marie. De spreuk heeft wel betrekking op deze tuin want het tuinieren neemt het leeuwendeel van hun vrije tijd in beslag. Ze zitten heel veel in de tuin, maar zelden om er in een lekkere stoel echt van te genieten. Het is met name de lust van Peter om alles te planten, te snoeien, te mesten, te ontwerpen en uit te proberen in de tuin. Anne Marie kijkt en denkt mee maar doet met name hand en spandiensten. Ze treedt veelvuldig op als gastvrouw tijdens de bezoekjes van belangstellenden, die inmiddels behoorlijk internationaal zijn geworden. Ze hebben interviews gegeven voor een Duits en Frans magazine, maar de Nederlandse Groei en Bloei heeft hen nog niet gevraagd. Wel waren ze in Binnenstebuiten bij NPO2 (3 okt. 2016) te bewonderen in één van hun afleveringen.

Het toppunt echter vonden ze vorige week de 8 Russische dames die kwamen kijken. “Het waren net Japanners”… en maar foto’s maken. Eén vrouwtje kon gebrekkig Nederlands en ze vertaalde alles naar het Russisch, nee… Engels was geen optie... Ze vinden het leuk om al deze gasten te ontvangen en te observeren hoe divers de mensen eigenlijk zijn.

Toen ze twintig jaar geleden op zoek waren naar een huis met een grote tuin hadden ze een afspraak gemaakt bij Vaartweg 35 in ‘s Gravenmoer. Ze stonden voor het huis en dachten meteen; dit is het echt niet. Een jugendstil hek, van een oud klooster uit Tilburg, was de ingang. Een smal pad naast het huis leidde echter naar een enorm stuk grasland achter het huis. Ze waren meteen verkocht. Van de 40 gegadigden werden ze uitverkoren omdat ze zulke tuinliefhebbers waren. Eerst hebben ze het huis opgeknapt en daarna in stappen de tuin. De eerste keer moest het gras met een zeis worden gemaaid, later met een zitmaaimachine. Bomen werden neergehaald door de storm en omdat ze na de storm gevaarlijk bleken. Er kwamen nieuwe bomen. De rondingen kwamen in de tuin en werden kleurrijke perken. Na een jaar of zeven vroeg Joke Vos of ze eens met een groep Groei en Bloeiers de tuin mocht komen bekijken en dit was de start van de vele bezoekers die nog zouden volgen. Zelf hadden ze geen idee dat  het zo aan zou trekken. Afgelopen tuinweekend hebben ze meer dan 260 bezoekers mogen ontvangen. 

De naam De Tuynkamer is ontstaan uit de geschiedenis. Het land waar ze nu wonen maakte vroeger net geen deel uit van de Hollandsche tuyn, die door de Heren van Holland werd beschermd. Een bescherming tegen ‘onguur’ volk . De huidige tuin is inderdaad verdeeld in allemaal gezellige en intiem aandoende ruimtes. Ook is er een rozenprieel met een rustgevend stukje barok muziek op de achtergrond, een gedeelte met fruitbomen en een rustig hoekje. De tuin mag uitgebreid bekeken worden en overal kan je even zitten om de sfeer in je op te nemen. Je moet de tuin gewoon beleven, dat is ook het doel van de eigenaren. Zelf vinden ze vele planten mooi maar rozen en salvia’s zijn er in vele variëteiten. Soms komt er iets aangewaaid en dat laten ze dan staan om te kijken wat het wordt. Zo kwam hun hond Ducan ooit aan met een tak waar de wortels nog aan zaten. Ze hebben de tak geplant en waren bijzonder verrast dat het een prachtige magnolia bleek te zijn. Ze zijn altijd bezig met de tuin op een vrij creatieve en gemoedelijke manier.  Ben je nieuwsgierig geworden, ga dan gerust een kijkje nemen. Je zult gastvrij worden ontvangen.

meer

Advertenties van onze sponsoren

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915