Activiteiten & Actueel

Tuin van Chris en Ine Freijse

Het is al herfst (september) en het weer is behoorlijk regenachtig. Toch zit ik bij Ine en Chris heerlijk in de tuin onder een overkapping voor het interview. Het motto is hier; een tuin zonder vijver is geen tuin. Daarom hebben ze een behoorlijke vijver aangelegd rondom het terras met een leuk stroompje dat helemaal van achter in de Chinese tuin naar de vijver loopt. De tuin doet heel romantisch aan en is op kleur ingepland, het moet echter wel spannend blijven zodat er zeker op gelet wordt dat er altijd een "uitschieter" tussen de verschillende biotopen zit. De beplanting is erg veelzijdig, flinke schaduwplekken, zonnige borders en alles ertussen. Het is mooi om al de soorten varens te zien, de prachtige statige veren zijn fris groen. Ook al is de zomerbloei natuurlijk helemaal weg, er zijn nog steeds bloeiende planten. Vele fuchsia's en rozen sieren nog de tuin. De dahlia's geven enorm pittige kleuren af en zorgen voor de spanning in de borders. De grassen komen nu ook aan bod en geven weer een heel andere sierwaarde. De Japanse acers kleuren al prachtig rood. De tuin heeft een natuurlijke uitstraling. De vogels denken er vast ook zo over want jaarlijks komen vele soorten snoepen van de gevulde voederhuisjes. Naast de meer geziene soorten vogels komen de boomklever, de bonte specht en het ijsvogeltje trouw terug. In de tuin wordt niet met gif gewerkt. De kleur van de bladeren van de rozen zien er daardoor minder mooi uit, maar het is een keuze. Ze hebben twee katten en vele andere diertjes zoals de eekhoorn, egels en vlinders die ze niet willen vergiftigen. Voor rozen heeft Ine overigens een zwak. Ze moeten wel geuren en tussen de gewone planten staan. Grote borders van hetzelfde ziet ze helemaal niet zitten. Dit maakt de tuin overigens wel bewerkelijk en het is moeilijk om overal bij te kunnen bij het wieden en knippen.
Ine is opgegroeid met deze tuin. Ze woont in haar ouderlijk huis en in de tuin zijn er nog veel bomen en planten die er al sinds het begin van de tuinaanleg in 1954 staan. Haar ouders spendeerden hun vrije tijd grotendeels in de tuin. Er waren toen veel éénjarige planten en zo leerde Ine al vroeg om te zaaien, te verspenen en te planten. Er waren toen twee kassen waarvan er ééntje verwarmd was. Dit was voor de orchideeën, de cactussen, de kuipplanten en het kweken van éénjarigen. Uit de begintijd stammen ook nog 2 rododendrons, een grote stermagnolia en fuchsia's die trouw elke winter terug in de kas gaan. Dit geldt overigens ook voor de agave soorten, de cactussen en de echeverias. Het is elk jaar een behoorlijk karwei om alles weer schoon en gesnoeid achter het glas te krijgen, want natuurlijk is ook daar de ruimte beperkt. Bij zulke karweien komt Chris in beeld, hij zorgt voor de ondersteuning in het zware werk, het aanleggen van paadjes, prieeltjes, etc. Hun laatste klus is zo'n beetje de Italiaanse tuin. Hier is veel gewerkt met potten en het terras is omringd door een muurtje met een zuiderlijk tintje. Een oud fonteintje geeft met karakteristieke tekening de juiste toets, de lange tegels met leliemotief moeten nog een plekje krijgen.
Chris vindt de tuin prima, maar zijn interesses liggen wat breder. Ine daarentegen houdt echt wel erg veel bij op tuingebied. Dit kan zijn in bladen en tijdschriften, maar ook het bezoeken van kwekerijen en tuinen in binnen- en buitenland. Ze vindt het een uitdaging om planten over te houden waarvan men zegt dat dit eigenlijk niet mogelijk is. Aan de diverse stammen en planten te zien lukt haar dat aardig.

meer

Advertenties van onze sponsoren

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915