Activiteiten & Actueel

Interview met Cora Blaak.

Dit interview is onderdeel van een serie waarin Cora haar huidige tuin wil omtoveren naar een tuin zoals zij en haar man (Gerrit) dat wensen.
Cora en haar man zijn sinds 13 mei 2015 woonachtig in Sprang Capelle. Hun huis is gebouwd in 1875. Ze is sinds kort lid van de groei en bloei en houdt van een weelderig groeiende en bloeiende tuin. Bij het vorige huis had ze zo’n weelderige tuin gecreëerd, maar hier lijkt ze helemaal van voren af aan te moeten beginnen. De tuin om het nieuwe huis is vooral ingericht met het oog op spelende kinderen en wellicht ook op weinig onderhoud.  Vroeger zou er om het huis goede grond zijn geweest. Er doen echter verhalen de ronde dat hier ooit goede grond voor geld werd verkocht en er gewoon zand voor terug kwam.

Het is nu 9 juli 2015 en het lijkt wel herfst als je buiten op het terras staat. De bomen laten de bladeren vallen en op het terras is het tijd om ze op te vegen.  Vandaag regent het gestaag en de gieter die door de groei en bloei als welkomstgeschenk is aangeboden staat eigenlijk als een verkeerde grap in de kijker. De afgelopen droogteperiode was daarmee echt niet te overbruggen. Cora staat voor een ware uitdaging en is op zoek naar de nodige info om een goed en gedegen plan voor de nieuwe tuin op te zetten. Zoals men zegt is de voorbereiding het halve werk………………….    

Als ik op 21 september terugga, is er een gezellig zitje op het terras want het zonnetje schijnt heerlijk. Cora is nog steeds bezig met het verzamelen van informatie en deze informatie af te wegen met wat ze eigenlijk wil. Bij nader bodemonderzoek bleek de grond toch goed te zijn, dus dat was zeker een meevaller. Er is wat snoeiwerk gedaan (fors en minder fors) waardoor de ruimtes meer inzichtelijk zijn, hierdoor kunnen de plannen ook weer beter vorm krijgen. De nieuwe composthoop wordt langzaam aan gevormd en zal volgend jaar gebruikt kunnen worden.
Een begin is ook gemaakt met nieuwe aanplant bij de voordeur. Er staan olijfwilgen, varens, geum, geranium Rozanne (blauw) en hydrangea limelight. Het is nu afwachten of dit alles goed zal aanslaan. Het uitgangspunt was wel om planten te zoeken die bij de cultuur van de grond en de staanplaats horen. Dit bevordert veelal de kans van slagen aanzienlijk. Een deel van de oude klimop is blijven staan omdat er egels in zitten. Deze egels scharrelen heerlijk rond in de begroeiing om het huis.

Gerrit is inmiddels aan het straten gegaan en ook al is het niet zijn vak, hij heeft het vast eerder gedaan want het ziet er keurig uit. Al met al is het een enorme klus, die met name in het hoofd of op papier vorm begint aan te nemen.  Zo hebben ze nog vele plannen voor nieuwe aanplant , het is in het najaar immers een prima moment om planten in de tuin te zetten. Volgend jaar maar eens kijken wat er allemaal uit de grond komt en of de plannen al verder gerealiseerd konden worden.  Het begin is er in ieder geval en de goede moed eveneens………

Update 17 augustus 2016 van de tuin van Cora en Gerrit.
Het is een prachtige dag als ik bij Cora de straat inrijd om te kijken hoe de tuin er nu bij staat. Ik word begroet vanaf een zonnig terras. Door de verschillende klimplanten, vaste planten en éénjarigen ligt het terras al mooi beschut, maar geeft het ook een gezellige kijk op bloeiende planten. Cora en Gerrit zijn inmiddels erg opgetogen met hun tuin en doordat er zoveel eigen werk in zit stralen ze dit ook helemaal uit. Vorig jaar pas zijn ze begonnen met het aanleggen van een compleet nieuwe tuin.
Er was een heleboel nodig om tot dit tuinresultaat te komen. Even alles op een rijtje:
* oude stalmest in grote hoeveelheden opgebracht en ingewerkt
* grote schutting geplaatst
* twee regentonnen gezet (worden veel gebruikt)
* dubbele pergola gezet en klimmers gepoot. Oude afzetting wordt hergebruikt
* rozenperk gemaakt in combinatie met een kruidentuin
* border geplant met struiken, vaste planten en éénjarigen aan de weg
* gigantisch gesnoeid in het 'bos' grenzend aan de boerenstallen van de buren
* 'bospaadje' aangelegd met houtsnippers (aanplant schaduwplanten komend najaar)
* groentetuin ingericht (ze eten er al heerlijk van)
* drie oude pruimenbomen ontdekt achterin de tuin toen ze aan het snoeien gingen (Reine Claude)
* border met bloemen gepoot achter de garage
* wilde bloemen gezaaid in het midden van de tuin (is een teleurstelling....veel rommelonkruid, er is weinig boeiends opgekomen)

In het najaar 'plan 2': het stuk rechts achterin tussen de hazelaarheggen wordt volledig moestuin met vakken bloemen en looppaden
Een aantal bestaande bomen kon gelukkig blijven staan en ze geven wat ruggengraat aan het geheel. Het is heel duidelijk voor veel planten het 'eerste jaar', maar dat kan ook niet anders. Toch fladderen de vlinders al in grote getale bij de vlinderstruik. Langs de oprit zijn klimplanten gezet zodat er na verloop van tijd een overkapping kan ontstaan. De rozen geuren en de opbrengst uit de moestuin en de kas is groot. Er is al een behoorlijke moestuin aangelegd. Hier wordt biologisch getuinierd, door combinaties van planten (bv. lage lupines en afrikaantjes) proberen ze ziektes te voorkomen. Deze moestuin zal volgend jaar eens zo groot worden. Op dit moment wordt de ruimte hiervoor al beschikbaar gemaakt. De paden zijn aangegeven, het gras moet nog worden verplaatst. Graszoden van het gazon zullen de gangpaden een gedegen ondergrond geven. Cora en Gerrit houden ervan om dingen te hergebruiken en ze zijn hier heel erg creatief in. 
Hun zoon is met de kinderen ook aanwezig en voor de kinderen valt er in deze tuin heel wat te ontdekken. Met opa een maaltijd (wortelen) uit de grond halen, wat snoepen van het fruit of lekker op het gras wat dollen. Zo geniet de hele familie van de tuin en ongetwijfeld ook van het eten wat er uit gehaald wordt.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915