Activiteiten & Actueel

Interview met Corné van Beerendonk van Moonen kwekerijen

Op 11 januari 2017 loop ik het erf op van Moonen kwekerijen. Het valt meteen op dat het er allemaal zo overzichtelijk en opgeruimd uitziet. Vandaag heb ik met Corné van Beerendonk, de eigenaar, afgesproken voor een interview over zijn bedrijf.
De mannen zijn buiten aan het werk en meteen krijg ik een rondleiding langs de vele soorten boompjes. Diverse variëteiten fruitbomen, leibomen en bolbomen, te veel om op te noemen. Ook Rhododendrons en andere struikvormen zijn er in vele soorten. Bijvoorbeeld Sering, Magnolia, Hibiscus en Forsythia. De kleinere vaste planten staan in de winter uit voorzorg in plastic tunnels, waar de temperatuur hetzelfde is als buiten, maar waar de wind, regen, vorst etc. veel minder invloed heeft. Kwekerij Moonen staat voor; luisteren naar de klant, eerlijkheid, goede service en terugkom mogelijkheid. Ze maken tuinontwerpen en hebben de benodigde vakkennis.

Corné is als dertienjarige jongen begonnen om na schooltijd en in weekenden wat bij te verdienen bij  Moonen kwekerij aan de Loonse Hoek 4 in Udenhout. De kwekerij werd toen nog gerund door mevrouw Moonen en er waren met name kerstbomen te koop. Na zijn hoveniersopleiding aan de MLTS in Breda en na nog een jaar extra opleiding boomkwekerij kwam Corné hier in vaste loondienst. Later werd het een maatschap en inmiddels is het een éénmanszaak (sinds mevr. Moonen met pensioen ging).  Corné werkt hier al 40 jaar, maar heeft de naam van het bedrijf nooit veranderd. Hij heeft 1 medewerker (Jos) in dienst. Jos werkt hier nu 18 jaar en heeft dezelfde vooropleiding als Corné. Samen hebben de mannen de zorg over zo’n 1600 soorten planten, waaronder een groot assortiment bomen, maar ook veel vaste planten.

Op ruim een hectare grond kweken ze de klein/jong ingekochte plantjes op. Ze hebben dus andere leveranciers dan de tuincentra die alles kant en klaar inkopen. Het bedrijf staat op zandgrond, maar op de bovenste 60cm vind je alleen maar goede grond. Ongeveer elke 4 jaar wordt deze grond opnieuw bewerkt. Het ene jaar een stuk, het volgende jaar een ander stuk en zo verder. De bomen worden gekweekt voor verkoop aan particulieren. Er wordt gezorgd dat de stammen slank blijven en de wortelstructuur compact, zonder dat de boom er onder lijdt. Dit vergemakkelijkt het verplanten en geeft meer kans op het aanslagen van de boom in zijn nieuwe omgeving. In de wintertijd worden de bomen opgepot voor de verkoop. Dit zou niet nodig zijn als iedereen zijn bomen en ook (wintervaste) planten zou kopen tussen november en maart. Op dat moment staat de groei van de wortels stil en lijdt de plant niet onder het verplanten. De meeste mensen echter komen in het voor- en najaar bomen en planten kopen. Het is dan beter dat er niet uit de volle grond gestoken wordt om de wortels niet te beschadigen.

Vanwege de zure grond staan de rhododendrons altijd in potten. Het bedrijf heeft natuurlijk ook te maken met de wisselende temperaturen die Nederland heeft. Het weer wordt steeds extremer en grilliger en daardoor zie je ook wel langzaam bepaalde soorten planten verdwijnen en weer nieuwe soorten opkomen.

Om bij te blijven in zijn vakgebied bezoekt Corné beurzen, leest vakbladen en heeft diverse connecties met andere kwekers. Kortom het bedrijf is een levendig geheel met vele mogelijkheden voor de klant.

Indien u nog een boom of plant nodig hebt ga gewoon eens kijken  bij deze adverteerder.

meer

Advertenties van onze sponsoren

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915