Activiteiten & Actueel

Interview met Siem van Dijk

Siem is een gepensioneerd IT man, die de hele ontwikkeling van de automatisering sinds 1967 heeft meegemaakt. Velen kennen hem vanuit zijn 17-jarig voorzitterschap  van Groei en Bloei De Langstraat, ook is hij sinds 2008 voorzitter van Fietsersbond De Langstraat. Steeds zoekt hij na een aantal jaren weer een nieuwe uitdaging op en gaat daar helemaal voor.
Hij woont samen met zijn vrouw Rikjen, al 23 jaar in een vrijstaande woning aan de zuidrand van het ‘oude Zanddonk’ in het groen aan een flinke plas, een overblijfsel van de Derde Zeine in Waalwijk. Het uitzicht achter het huis is dan ook prachtig en weids, met veel privacy.
De Derde Zeine is nu een vrijwel stilstaand water maar sinds midden 2015 wordt het waterniveau op peil gehouden door aanvoer uit de surfplas bij het Olympiabad. Het water is jammer genoeg vaak overdekt met kroos. Je ziet er eenden, meerkoetjes en 2 zwanen rondzwemmen. Vissen worden er niet meer gezien, of ze er nog zitten is onduidelijk. De reiger komt in ieder geval steeds minder vaak op visite op de uitkijkpost in Siem’s treurberk. Een nadeel van de plas is voor Siem duidelijk: het zijn de kikkers/padden, het riet en de heermoes of kattenstaart,  een oerplant vaak te vinden op erg arme grond en nauwelijks te bestrijden. Zoals Siem aangeeft zegt men “heermoes komt naar je toe als je last hebt of gaat krijgen van je gewrichten”. Maar of Siem of zijn vrouw last hebben van de gewrichten? Hij krijgt op 3 oktober wel een nieuwe knie…
De kikkers en padden vormen eigenlijk gewoon een toenemende plaag. Rikjen is er in ieder geval niet blij mee, zelfs ronduit erg bang voor. Over het opnieuw inrichten van de tuin spelen daarom nu verschillende opties. Rikjen heeft liever een tuin waarin de kikkers zich niet thuis voelen met veel kort gras, tegels of zelfs asfalt. De droomtuin van Siem zou een wat wilde cottagetuin zijn met leuke niveauverschillen. Daar zou hij heerlijk kunnen genieten van de kleuren en het gewuif van de planten terwijl hij buiten aardappels zit te schillen of de groentes schoonmaakt (Siem vindt het namelijk ook prima om de kok in huis te zijn). Gezien het enorme verschil in wensen is het zaak om een compromis te zoeken. Voor een deel is de tuin al wel voorbereid op de aanpassing.
De vele soorten kattenkruid (Nepeta) en de prachtige diverse canna soorten, die direct achter het huis stonden, zijn weggehaald en er is nu een redelijk kaal stuk achter gebleven. Voor de invulling van dit stuk grond wordt een oplossing gezocht, het idee is iets van gras of bestrating, maar eigenlijk moet daar nog iets gezelligs bij. Links van dit kale stuk is een overbrugging naar het water gemaakt. Prachtige Rijn-morenen (stenen die geslepen zijn door duizenden jaren in de Rijn te liggen wentelen) zijn hier gelegd in de vorm van een krib. Een krib wordt officieel gemaakt om de stroming in een rivierbedding te beïnvloeden. Het is ook een stukje sentiment want Siem heeft zijn hele jeugd in Rhenen gewoond aan de Rijn en kent dit fenomeen nog van toen. Voor de krib heeft hij 18 prachtige agapanthussen in potten staan. De planten moeten elke winter naar binnen om te overwinteren. Het is een bladhoudende soort, dus ze nemen wel veel plaats in beslag. Het loont echter zeker de moeite, wat een blikvanger…… Trots is Siem ook op zijn Japanse wijnbes. Deze plant kent hier geen natuurlijke vijanden, hij geeft daarom ook lekker veel vruchten en de kleinkinderen smullen er heerlijk van mee.
De voortuin is zo gemaakt dat hij nu de rode tuin heet. Het mag duidelijk zijn dat hier met name rode kleuren de bovenhand hebben. De struikfuchsia’s -Fuchsia magellanica 'Riccartonii'-, meegenomen van tuinreizen naar Ierland, doen het hier goed en veelvuldig. Toch is duidelijk te merken dat de plant schade heeft opgelopen, mogelijk heeft hier het weer zijn invloed nagelaten. In Ierland zie je deze struiken alleen tot z’n 5 tot 10 km van de zee (warme golfstroom). Ze zijn daar veel groter en staan gewoon in het “wild”. Aan de zijkant van het huis is het op 5 meter een beetje bosachtig, het gaat daar over in het gemeentelijk bosplantsoen. Daarvoor staan veel Japanse wasbloemen -Kirengeshoma palmata- en prachtige hortensia’s. Daarnaast ook een reusachtige klimhortensia -Hydrangea anomala ssp. Petiolaris over de hele zijmuur die geweldig bloeit.

De tuin is voor Siem echt een beleving en hij is graag één met de tuin. Als hij iets verandert doet hij dat weloverwogen. Maar voorlopig is dit het resultaat, benieuwd wat het wordt ….

meer

Advertenties van onze sponsoren

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915