Activiteiten & Actueel

Dinsdag 19 september 2017: Gezonde rozen

Jan Thielen is afkomstig uit rozendorp Lottum en  o.a. bestuurslid bij  de “Rozenhof” in Lottum. Jan Thielen kan putten uit zijn eigen ervaringen en vertelt hoe je kunt genieten van gezonde, rijkbloeiende en heerlijk geurende rozen in je tuin. Rozen worden vaak gezien als mooie, maar ook lastige planten. Luizen, schimmels, black-spot en dan natuurlijk alle “geheimen” van het snoeien zorgen ervoor dat veel tuiniers daarom maar afzien van de aanplant van rozen in de tuin. Een gemiste kans zal je weten na afloop van deze lezing.

De lezing wordt gegeven in ontmoetingscentrum De Haven, Leefdaelhof 11, Waalwijk-Centrum
Aanvang: 20.00 uur
Kosten: € 3,-- p.p., voor leden van Groei & Bloei is de lezing gratis bij te wonen. 

Verslag van wat er op deze avond is behandeld

Cyclus van het kweken van een roos:

2015 Bottels plukken en zaden eruit halen, een lastig klusje
2017 sorteren op stamdikte en oculeren op een geplante onderstam.
Als de sapstroom van de onderstam actief is kun je oculeren: een T-snede in de onderstam maken. De roos bij het oog afsnijden en in de T-snede schuiven de te lange roos afsnijden. Nu deze verbinding dichtbinden ter bescherming tegen weersomstandigheden en diertjes.
2019 Voorjaar; het oogje is vastgegroeid. De onderstam is net boven het oog afgeknipt.
2019 zomer; de rozen bloeien
2019 herfst en winter; rozen worden machinaal gerooid en verzendklaar gemaakt.

Keuring van rozen geschied op 

Gezondheid
Groeikracht
Vorm en kleur
Bloeirijkheid
Schoning
Als de roos aan alle criteria voldoet spreekt men in Nederland van “top” rozen. Deze rozen hoeven niet winterhard te zijn. De ADR roos, het Duitse keurmerk roos is wel winterhard. Echter in Duitsland vind geen onafhankelijke keuring plaats.

Planten van rozen

Rozen is een diepwortelend gewas. Planten in de rulle niet te natte grond. De wortels goed spreiden en grond goed aandrukken. Het is belangrijk dat de veredeling diep genoeg in de grond zit. Zoals hij uit de pot komt ook in de grond op dezelfde diepte zetten. In december of januari de scheuten half snoeien tot ongeveer 30cm. In maart/april snoeien tot maximaal 3 ogen. Rozen kun je erg veel snoeien bij voorkeur in het voorjaar, vaak zijn mensen hier te bang voor. Er zijn wel uitzonderingen zoals de Remler, een boomklimmer. De Remler mag je niet snoeien. Ook klimrozen moet je jong houden en horizontaal leiden, zodat ze flink kunnen uitschieten. In april bemesten met rozenmest of organische mest (culterra of DCM). In juni/juli opnieuw organische mest om de energie voor het bloeien aan te vullen. Tijdens het bloeien de uitgebloeide bloemen eruit halen en de takken halveren.  Eind juli strooien van patentkali, de plant wordt hier harder van.

Bij rozen is met name de zuurgraad van de grond belangrijk, alleen dan is het optimaal om voedsel binnen te halen. Het beste is een PH waarde van 6-6.5. Je kunt de grond zelf testen met een kant en klaar pakket die je in de winkel kopen kunt. Bij een PH waarde onder de 6 kun je kalk toevoegen, bij een PH waarde boven de 6 is turf strooien een goede aanvulling voor de bodem.

Rozen zijn zonaanbidders en staan graag in de wind zodat ze drooggeblazen kunnen worden. Scherm ze niet af door ze tussen haagjes te zetten.

Als je rozen wilt planten waar ze al eerder hebben gestaan, heb je waarschijnlijk aaltjes in de grond. Deze dienen eerst bestreden te worden voordat je er een nieuwe roos zet. Dit kan op twee manieren:  
* Door er een jaar afrikaantjes te zetten
* Door het gebruik van rootgrow. De aaltjes worden dan door schimmels (mycorrhiza's) bestreden.
Bemesten kan bij voorkeur met stalmest. Vivimus (DCM) is ook een verbeteraar die de grond een flinke oppepper geeft.

Ziektes die op rozen ontstaan zijn voornamelijk:

meeldauw;            schimmel kun je zo van de bladeren af wrijven
valse meeldauw; geeft vlekken van schimmelpluis die je niet van de bladeren kunt afhalen
sterroetdauw;      sterretjes, lijkt wel op valse meeldauw
roest;                      vind je vaak terug als de onderstam van de roos een laxa stam is. De laxa is erg                                      gevoelig voor roest
bladroller;             opgerold blad, wordt steeds erger. Als het nog niet zo erg is kun je het                                                     wegknippen. Veel vogels in je tuin zijn vaak een betere oplossing

meer

 

 

 

16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915
13
Aug
Beter met planten - Blik op de Tuin no. 914