Activiteiten & Actueel

Verslag van de lezing over schaduwplanten

De lezing op 18 april 2017 werd gehouden door Gerard van Buiten, hortulanus van de Utrechtse Botanische Tuinen. Een hortulanus heeft het technische beheer van een botanische tuin. Hij kwam echter niet om de Utrechtse tuinen te promoten, hij deelde voor éénieder een boek uit dat voor zichzelf spreekt. Hierin vele prachtige foto’s met inhoudelijke uitleg over de botanische tuinen Utrecht. Zelf hield hij voor ons een bijzonder interessante lezing met duidelijke foto’s en een goed verhaal.

Veel schaduwplanten maken gebruik van een humusrijke grond om te overleven. Ze hebben veelal een beworteling in de bovenste strooilaag. Het is daarom belangrijk om in de bovenste grondlaag voldoende schimmeldraden te kweken waar de planten hun voeding uit kunnen halen. Ook paddestoelen kunnen voor deze planten erg nuttig zijn. Schimmels vind je overigens in humeuze grond, die wordt verkregen door het laten liggen van bv. blad en schorsstrooisel. De droge grond onder en tussen deze grondlaag houdt vocht vast en zal luchtig blijven. Op kleigrond zal overtollig vocht makkelijker worden afgevoerd en daardoor eveneens luchtig blijven. Hierdoor kunnen de wortels van planten goed hun weg vinden bij het zoeken naar energie / voedsel. Bij zure grond kun je wat kalk toevoegen om de vertering van de bovenlaag makkelijker te maken.

Schaduwplanten tonen hun bloei vaak onder het blad. De uitbundige kleuren blijven uit en bijen zullen niet zo snel worden aangetrokken om de bestuiving te realiseren. Hier zie je dan ook een andere soort bevruchting ontstaan. Kevers lopen de bloeiende planten in en kunnen  hun gang gaan met het verspreiden van het stuifmeel. Rode takken trekken vogels aan die zaden meenemen op hun gefladder tussen tuinen. Andere voorbeelden zijn mieren of zelfs mensen die zaden (bv kleefkruid)  mee nemen op hun pad.

Na de pauze vervolgen we de reis door vele verschillende planten met hun eigen kenmerken en benodigde grondsoort en vochtwaardes. Vele nieuwe planten komen uit China en vereisen een natte zomer, maar een droge winter. Om zichzelf te beschermen tegen zonlicht kleuren bladeren van sommige planten in de zomer rood (bv de Epimedium). Een varen moet in de eerste jaren voldoende water krijgen. Is hij echter éénmaal gesetteld, kan hij tegen een behoorlijk droge grond. Sommige planten (bv. Pleione) kun je beter tegen/op een muur zetten. Ze groeien dan verticaal en dit zorgt automatisch voor een afwatering van water.
Hieronder een greep uit de, soms uitvoerig, besproken soorten planten, het is teveel om alles op te noemen en uit te diepen.
* Persicaria
* Hacquetia
* Asarum
* Chrysoplenium
* Vancouveria Hexandra
* Helleborus
* Primula
* Epimedium
* Calycanthus
* Rhododendron
* Polygonatum

Bijzondere schaduwplanten

Beschaduwde plaatsen in de tuin wordt nog wel eens als een probleem gezien. “Welke planten willen daar nog groeien? Ze zijn vaak vroeg uitgebloeid en verdrogen altijd.”  Wie zich een beetje verdiept in hoe planten in de natuur met zulke plekjes omgaan kan daar veel van leren. Door deze  principes  in de tuin toe te passen wordt het tuinieren in de schaduw al veel leuker. Tijdens deze lezing laat Gerard van Buiten, hortulanus van de Utrechtse Botanische Tuinen, je verder kennismaken met een groot sortiment minder bekende schaduwplanten die de mogelijkheden nog veel verder uitbreiden.  Tot slot een aantal tips hoe je er voor zorgt dat er ook later in het seizoen nog van alles te beleven valt.

Aan het eind van de lezing weet je het zeker: je wilt een tuin met heel veel schaduw!

http://www.uu.nl/botanischetuinen

We zien u graag op dinsdag 18 april 2017 bij Leefdaelhof 11 in Waalwijk. De lezing begint om 20.00 uur.

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915