Rond 1990 startte de tijdens deze avond een zoektocht naar een alternatief voor de bestaande heide- en coniferentuin. Iets nieuws moest dan ook iets zijn wat een toegevoegde waarde zou bieden aan de tuin. En dat nieuwe werd gevonden in siergrassen, toentertijd nog redelijk onbekend in de Nederalandse tuinen. Een reis naar Hummelo  in de Achterhoek op een koude aprildag bracht hem in de tuin van tuinarchitect en kweker Piet Oudolf, een van de eersten die op grote schaal siergrassen toepastte in zijn tuinontwerpen. Op de kwekerij van Piet Oudolf stonden heel veel soorten planten en ook siergrassn, maar er was nog geen spriet uit de potjes gegroeid. En dat betekende een gok wagen om 75 verschillende soorten siergrassen te kopen en af te wachten wat er uiteindelijk zou uitgroeien. Het bleek alleszins mee te vallen en zo staan nu inmiddels bijna 100 soorten fraaie siergrassen te pronken in zijn tuin; als bodembedekkers, haag of solitairplant in combinatie met vaste planten, heesters, mooie bomen en roestig (corten)staal.

Waarom siergrassen in de tuin?

* ze zijn sterk en duurzaam

* ze zijn het hele jaar door aantrekkelijk

* ze zijn makkelijk te combineren met vaste planten en versterken elkaar door het contrast

* ze zijn rustgevend met een boeiende beweeglijkheid

* ze kunnen repeterend/herhaald geplant worden en zorgen dan voor rust, ritme, verbinding en harmonie

* ze zijn als bodembedekker, solitair en haag te gebruiken

* ze zijn compact/gesloten of open/transparant

* ze kunnen in de zon of schaduw; in zandgrond of klei/löss; in de volle grond of in pot/kuip

Laat jullie meenemen in de veelzijdigheid van de wereld van siergrassen!!

De lezing wordt gehouden in Ontmoetingscentrum De Haven, Leefdaelhof 11, Waalwijk-Centrum

Aanvang 20.00 uur

De lezing is voor leden van Groei & Bloei gratis bij te wonen. Niet leden zijn van harte welkom, entree € 3,-- p.p..