15 november: De wereld van het kleine

door Leo Brand
Vrijwel alle mensen houden van de natuur en wandelen daar ook graag doorheen. Ze zien daarbij altijd wel de bloemen en planten langs het pad, de vogels die over vliegen en jawel zelfs de haas in het veld of een vos die door de duinen loopt. Maar... heel veel dingen worden heel vaak over het hoofd gezien namelijk,  het kleine leven. Zelfs in onze eigen tuin of zomaar op een wandeling langs sloot en plas,  op en langs bospaden zien wij vaak niet die mooie wondere wereld van het kleine.

Eigenlijk is dat jammer want wij missen op deze manier heel veel soorten planten en dieren. Dit komt vooral omdat wij eigenlijk maar zeer sporadisch eens echt door de knieën gaan om dat kleine bloemetje, die mooie kevertjes en ja zelfs de mosjes eens goed van dicht bij te bekijken.

Deze lezing neemt u mee naar deze wondere wereld van het kleine. We bekijken de kleine beestjes in eigen tuin, heel veel mooie soorten vlindertjes en kevertjes die zich normaliter aan het oog onttrekken nemen we onder de loep. We bekijken een aantal soorten mossen en korstmossen van dichtbij en jawel dan valt ons oog ook vanzelf op die heel kleine paddenstoeltjes, de Mycena's. Maar ook in sloot en plas zijn er heel veel dingen te zien en dan heb ik het echt niet alleen over de watervlooien of wantsen die daarin leven. Als we alles bij elkaar eens goed beschouwen dan blijkt er een heel eigen leven te bestaan in het grasveld, langs de paden waarover u loopt en eigenlijk overal waar u maar in de natuur vertoeft. U zult uw ogen niet geloven bij het aanschouwen van deze lezing: 'De Wereld van het Kleine'.

De lezing wordt gehouden in:
Ontmoetingscentrum De Haven (achter de grote kerk)
Leefdaelhof 11
5141 JX Waalwijk
De lezing start om 20.00 uur.

Voor leden van Groei en Bloei is de lezing gratis bij te wonen, niet leden zijn van harte welkom.
De kosten voor niet-leden bedraagt € 3,-- p.p.