Activiteiten & Actueel

Tuin van Gerrit en Cora Blaak, Sprang Capelle

Dit interview is onderdeel van een serie waarin Cora haar huidige tuin wil omtoveren naar een tuin zoals zij en haar man (Gerrit) dat wensen.

Cora en haar man zijn sinds 13 mei 2015 woonachtig in Sprang Capelle. Hun huis is gebouwd in 1875. Ze is sinds kort lid van de groei en bloei en houdt van een weelderig groeiende en bloeiende tuin. Bij het vorige huis had ze zo’n weelderige tuin gecreëerd, maar hier lijkt ze helemaal van voren af aan te moeten beginnen. De tuin om het nieuwe huis is vooral ingericht met het oog op spelende kinderen en wellicht ook op weinig onderhoud. Vroeger zou er om het huis goede grond zijn geweest. Er doen echter verhalen de ronde dat hier ooit goede grond voor geld werd verkocht en er gewoon zand voor terug kwam.

Het is nu 9 juli 2015 en het lijkt wel herfst als je buiten op het terras staat. De bomen laten de bladeren vallen en op het terras is het tijd om ze op te vegen. Vandaag regent het gestaag en de gieter die door de groei en bloei als welkomstgeschenk is aangeboden staat eigenlijk als een verkeerde grap in de kijker. De afgelopen droogteperiode was daarmee echt niet te overbruggen. Cora staat voor een ware uitdaging en is op zoek naar de nodige info om een goed en gedegen plan voor de nieuwe tuin op te zetten. Zoals men zegt is de voorbereiding het halve werk………………….

Als ik op 21 september terugga, is er een gezellig zitje op het terras want het zonnetje schijnt heerlijk. Cora is nog steeds bezig met het verzamelen van informatie en deze informatie af te wegen met wat ze eigenlijk wil. Bij nader bodemonderzoek bleek de grond toch goed te zijn, dus dat was zeker een meevaller. Er is wat snoeiwerk gedaan (fors en minder fors) waardoor de ruimtes meer inzichtelijk zijn, hierdoor kunnen de plannen ook weer beter vorm krijgen. De nieuwe composthoop wordt langzaam aan gevormd en zal volgend jaar gebruikt kunnen worden.

Een begin is ook gemaakt met nieuwe aanplant bij de voordeur. Er staan olijfwilgen, varens, geum, geranium Rozanne (blauw) en hydrangea limelight. Het is nu afwachten of dit alles goed zal aanslaan. Het uitgangspunt was wel om planten te zoeken die bij de cultuur van de grond en de staanplaats horen. Dit bevordert veelal de kans van slagen aanzienlijk. Een deel van de oude klimop is blijven staan omdat er egels in zitten. Deze egels scharrelen heerlijk rond in de begroeiing om het huis.

Gerrit is inmiddels aan het straten gegaan en ook al is het niet zijn vak, hij heeft het vast eerder gedaan want het ziet er keurig uit. Al met al is het een enorme klus, die met name in het hoofd of op papier vorm begint aan te nemen. Zo hebben ze nog vele plannen voor nieuwe aanplant , het is in het najaar immers een prima moment om planten in de tuin te zetten. Volgend jaar maar eens kijken wat er allemaal uit de grond komt en of de plannen al verder gerealiseerd konden worden. Het begin is er in ieder geval en de goede moed eveneens………

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915