Activiteiten & Actueel

De tuin van Rien en Tonny Smits, Kaatsheuvel

Vandaag 14 oktober 2015 gaat de reis naar Kaatsheuvel waar Tonny en haar man Rien een bijzondere tuin bijhouden. Naast de tuin achter het huis hebben ze ook nog 3 volkstuintjes waar ze deels moestuin en deels snijbloemen hebben. Uit de moestuintjes eten ze lekkere verse groenten en fruit. Fruit hebben ze in meerdere soorten staan (bramen, frambozen, aardbeien, ed.) en als de kleinkinderen het niet opsnoepen maakt ze er ook heerlijk jam van. Toen ik aankwam werd ik dan ook begroet door een tafeltje met lekkere en vrolijke spulletjes. Allemaal eigen kweek of huisgemaakt.

De tuin achter het huis is L-vormig. Halverwege is een heerlijk zitje met uitkijk op beide armen van de tuin. `s Winters dient dit zitje als beschutte plaats voor potplanten en andere, niet winterharde, planten. In de tuin vinden we vele vaste planten die weelderig groeien en bloeien, ook nu nog, nu het al echt herfst is geworden. Op de foto’s zie je bv. een eikenbladhortensia. De zaaddozen van de Afrikaanse lelie worden dankbaar gebruikt in de herfst bloemstukken waarmee Tonny het huis mede opsiert. De boerenorchidee heeft ook een mooi bloempje, maar op steekschuim niet echt een succes. Achter tegen de schutting bloeit nog een roos, een prachtige geurende volle roze roos die uit het ouderlijk huis is meegekomen.

In haar werkplaatsje achter in de tuin maakt ze vele leuke kunststukjes. Ze kalligrafeert op stenen of schikt een bloemetje. Regelmatig brengt ze vanuit haar volkstuintje mooie bloemen naar het bejaardenhuis, daar hebben ze een huiskamerproject, waar ze de bloemen verwerken om er daarna van te genieten. In het voorjaar gaat ze met irissen en in het najaar sluit ze af met dahlia’s, deze bloemen worden door alle ouderen meteen herkend. Ze heeft wel 50 soorten dahlia’s die rijkelijk bloeien. De knollen legt ze niet meer vorstvrij, dat is te bewerkelijk geworden. De knollen worden afgedekt en dan maar hopen dat het volgend jaar allemaal weer uitschiet.

Zoals je veelvuldig kunt zien doet ze veel aan kalligraferen en hobby kartonnage. Ze geeft hierin ook cursussen bij de gildebond. Graag zou ze nog eens de naam van haar tuin willen kalligraferen op een mooie steen. Het probleem is dat ze nog geen leuke naam heeft kunnen bedenken. Mocht iemand een gezellige en toepasselijke naam weten horen wij dat graag. We geven het meteen aan haar door. Wie weet zit er nog een lekker potje jam aan vast.

meer

 

 

 

16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915
13
Aug
Beter met planten - Blik op de Tuin no. 914