De Moestuinierders van Groei & Bloei De Langstraat organiseren ook dit jaar weer een leuke wedstrijd: Wie kweekt de grootste pompoen?

Wie heeft niet ooit foto’s of filmpjes van de wedstrijden gezien die vooral in Engeland gehouden worden onder moestuiniers. Wortelen zo dik als kinderarmpjes, reuzenkolen en tomaten, preien van dik een halve meter lang. Niet om op te eten natuurlijk deze reuzengroenten, maar wel leuk om te zien.

Iets eenvoudiger te kweken en zeker zo leuk zijn pompoenen. Die zijn er van miniformaat tot de reuzen van meerdere kilo’s zwaar. De Moestuinierders van Groei & Bloei De Langstraat dagen je uit om mee te doen met deze wedstrijd. Met hulp van de opkweektips hieronder moet het je vast lukken om ook een reuzenexemplaar groot te brengen. Meld je aan als deelnemers via het formulier en ongeveer half september wordt dan bepaald wie echt de allergrootste, allerzwaarste pompoen heeft weten te kweken.

Opens internal link in current windowKlik hier om in te schrijven voor de wedstrijd.

In plaats van een excursie geeft u aan dat u mee wilt doen aan de pompoenwedstrijd 2016.

Kweektips Reuzenpompoen

Begin met geschikte zaden, rassen die vaak gebruikt worden zijn b.v. "Atlantic Giant", "Big Max", en "Show Winner". Zaden van Atlantic Giant zijn over het algemeen in elke zadenwinkel verkrijgbaar.

Vanaf half maart kun je beginnen met zaaien van de pompenzaden. Dat gaat het beste met wat extra warmte, gewoon op de vensterbank. Als de zaden opkomen, vaak al binnen een week, moeten de plantjes nog even binnen blijven. Plant de zaailingen over in een iets grotere pot. Dat moet misschien later nog eens. Geeft met regelmaat water, voeding hoeft nu nog niet.

Als er geen kans op nachtvorst meer is, zo half mei ongeveer, kunnen de planten buiten uitgeplant worden. Zorg voor voldoende vocht en vanaf nu mogen de planten ook elke twee weken wat mest krijgen. Niet teveel, want overdaad schaadt al snel. Heb je een composthoop, dan kun je de planten ook daarop uitplanten, maar doe dat dan wel met een royale potkluit eraan en geef zeker in droge tijden met regelmaat water.

De eerste bloemen komen al snel aan de plant, maar vaak geven die eerste bloemen geen vruchten. Het zijn de mannelijke bloemen, met alleen meeldraden erin. Pas later komen er ook vrouwelijke bloemen aan de plant, je herkent ze heel gemakkelijk; ze hebben al het begin van een pompoen op de overgang van steel naar bloem. Als de bijen hun werk hebben gedaan zullen de bloemen afvallen en de eerste vruchtjes worden zichtbaar. Laat slechts 1 tot 2 pompoenen uitgroeien aan elke plant, want je wilt tenslotte een reuze exemplaar kweken.

Blijf voldoende vocht geven en natuurlijk mest en dan maar hopen dat jouw pompen straks de allergrootste is geworden.