Een tuin voor alle seizoenen

door ir. André Beerendonk bnt

Iedereen kent wel een voorbeeld van een tuin, die er vooral in het voorjaar leuk bijstaat met een zee van voorjaarszonnebloem (Doronicum), diverse soorten sleutelbloem (Primula), maagdenpalm (Vinca) en longkruid (Pulmonaria). Zo blijft het moment dat de bewoners de tuinkriebels kregen en naar het tuincentrum gingen om "wat bloeiends" te kopen jaar na jaar zichtbaar in hun tuin. Iedere tuin of groene buitenruimte kan met een beetje aandacht en planning het gehele jaar interessant zijn. Daarbij is het belangrijk een plant niet slechts voor de decoratieve bloemen aan te planten, maar rekening te houden met het uiterlijk van die plant gedurende de gehele levenscyclus.

Zo kunnen bollen in een vasteplantenborder zorgen voor vroege of juist late kleur en daarmee het seizoen verlengen. Het combineren van een vroegbloeiende struik met een klimplant die in de late zomer bloeit, zoals een Italiaanse bosrank (Clematis viticella), werkt volgens hetzelfde principe. Bloemen zijn belangrijk, zeker, maar een tuin draait om meer dan bloemen alleen. Herfstkleur is niet alleen te vinden bij bomen maar ook bij struiken en enkele vaste planten. Daarnaast lopen sommige planten uit met prachtig gekleurd jong schot. Verder moet ook het winteraspect van een tuin niet vergeten worden. Sommige struiken bloeien in de wintermaanden, andere planten hebben aantrekkelijk wintergroen blad en er zijn ook struiken en bomen met een aantrekkelijke stam, bastkleur of wintersilhouet.

Ongeacht de grootte van de tuin is het belangrijk te werken met duidelijke seizoensbeelden. Als tuin- en landschapsarchitect vind ik het een grote meerwaarde dat het verloop van de seizoenen in iedere tuin en op ieder balkon beleefd kan worden. Iedere tuinier heeft dan ieder jaar weer iets is om naar uit te kijken: een zee van paarse krokussen in de lente, de geur van kamperfoelie in de zomer, die felgekleurde dahlia's die het vakantiegevoel na augustus nog even weten vast te houden, de dapper bloeiende Alpenviooltjes (Cyclamen hederifolium) tussen de afgevallen herfstbladeren en de fel gele bloempjes van de winterjasmijn in een waterig zonnetje op een gure winterdag... Zo krijgt ieder seizoen voor ieder mens een andere, eigen associatie!

Tijdens de lezing wordt u meegenomen op een reis door de seizoenen en zal aan de hand van voorbeelden worden uitgelegd hoe iedereen in de eigen tuin duidelijke seizoensbeelden kan creëren.

Voorafgaand aan de lezing is er even tijd voor een nieuwjaarswens en -drankje. We hopen iedereen hiervoor al om 19.15 uur te ontmoeten. De lezing begint om 20.00 uur.

De lezingen worden gehouden in Ontmoetingscentrum De Haven,

Leefdaelhof 11,

5141 JX Waalwijk

De lezingen starten om 20.00 uur.

Voor leden van Groei en Bloei zijn de lezingen gratis bij te wonen, niet leden zijn van harte welkom. De kosten voor niet leden bedragen € 3,-- p.p..