Tuin van Leo en Sjan van Rooij

Vandaag heb ik mijn interview met Leo van Rooij, dus kar ik richting de Elshout. Leo en Sjan wonen in een vrijstaand huis met zo’n 2.500m tuin. Als ik het brede erf op rij word ik meteen begroet door de hond die het huis blijkbaar bewaakt. Het is een lief, speels fox achtig hondje.  Binnen is het al meteen de zoete inval. In huis zijn meerdere mensen te horen van groot tot klein. Het is nu even droog dus beginnen we maar meteen met een wandeling door de tuin. De tuin is een gezellige oase van bloemen, planten en vooral ook bomen. De beplanting is redelijk wild gelaten en geeft Leo veel materiaal om te gebruiken voor het bloemschikken. Het onkruid heeft zo ook geen kans en kost het minder tijd aan onderhoud. Toch is het in het voorjaar zwaar, als alles in één keer uit de grond schiet. Hij is dan blij met hulptroepen die hem even door de lastige periode heen helpen. Toen Leo zo’n 20 jaar geleden een serieus probleem met zijn rug kreeg, moest hij van de therapeut een doel zoeken dat zijn gedachten zou afleiden van de pijn. Leo was toen al lid van de groei en bloei en zo begon hij met het veranderen van zijn tuin. Waar eerst zijn kinderen speelden en alles konden doen en laten, liet hij nu muurtjes bouwen als afscherming voor een zitje, een zwembad, en meer dingen. Het was niet de bedoeling dat alles er perfect uit zou zien, in zijn hoofd zaten diverse ontwerpen op een manier alsof de muren als ruïnes uit de grond oprezen. Met oud gereedschap (wat hij overigens verzamelt), smeedijzer en kuipplanten zorgt hij voor leuke taferelen. Voor zijn verjaardag vraagt hij steevast een boom om te planten. Zo heeft hij inmiddels een bijzondere collectie aan bomen en struiken die zijn tuin sieren. Zijn laatste aanwinst is de Tetradium Daniellii (Bijenboom). Zoals de naam al aangeeft is het een prima boom voor de bijen, als hij in augustus in volle glorie bloeit met witte losse trossen. Dit komt natuurlijk prima uit daar Leo ook al jaren bijenimker is.  Andere bomen zijn Cornus Kousa, Davidia Involucrata (vaantjesboom), Albizia, Staphylea ofwel paternosterstruik (van de zaden werden kralen voor de rozenkrans gemaakt), Magnolia grandiflora, Leycesteria formosa (oma’s oorbel), Helesia (sneeuwklokjesstruik), etc. De tuin geeft ook beschutting aan kippen en duiven, wat het gehele beeld nog levendiger maakt.
 Zoals gezegd heeft Leo iets met bloemschikken, laatst werd hij 9e bij het ZNKB. Nu heeft Sjan hem opgegeven voor het Nederlands kampioenschap bloemschikken (hij zegt het een beetje zuur maar) hij lacht erbij want het is echt zijn hobby. Elke week van mei tot oktober geeft hij een middag bloemschikken in Eikendonk voor 2 groepen cliënten. Een groep somatische- en een groep dementerende mensen. Samen met nog een vrijwilliger en een betaalde kracht maakt hij dat alle cliënten met een leuk stukje naar huis gaan. De één kan het wat beter dan de ander, maar Leo weet hun goede kanten te benutten en zo komt steeds het beste naar boven. Daarnaast houdt hij al een paar jaar open tuin dag voor een groep mensen van de KBO. Met een groep mindervaliden komen ze naar de tuin kijken. Allen kunnen makkelijk de hele tuin door met de rolstoel want deze heeft egale, breed gestrate paden (Leo’s beroep was stratenmaker). Met een kopje koffie en een gezellig borreltje sluiten ze dan de dag af. Leuke filmpjes hiervan zijn te zien op het internet bij Heusden in beeld met Leo en Sjan van Rooij.

Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915
Beter met planten - Blik op de Tuin no. 914