Activiteiten & Actueel

fam. Muskens in Elshout

2. Voortuin fam. Muskens

 

 

Deze keer zijn we op bezoek in de tuin van de familie Muskens in Elshout. Ad en Emerentia Muskens zijn de eigenaren van hoveniersbedrijf “De Langstraat”. Nu is het vaak zo dat bij de timmerman de deur klemt en bij de schilder de kozijnen verveloos zijn. Maar dat is niet het geval in Elshout. En al roept het paar dat de tuin er op het moment niet zo mooi uitziet en dat er overal onkruid groeit, we kunnen u verzekeren dat valt reuze mee. Natuurlijk staat er als je goed kijkt hier en daar een onkruidje. En dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat we net de natste zomer in een eeuw hebben beleefd en dat de tuin van de fam. Muskens groot is….heel groot. Alles bij elkaar ligt er ruim een hectare tuin bij het huis in de Kapelstraat in Elshout.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Lange zichtas

 

Naast het huis ligt een klassieke tuin met buxusvakken en rozen. Het gras hier is groener dan dat bij de buren. En dat zal voorlopig wel zo blijven, want het is kunstgras. Ad verkoopt ook kunstgras en de klant moet dat in het echt kunnen zien vandaar. De tuin is eigenlijk vanzelf gegroeid vertellen Ad en Emerentia. Er is telkens een stukje bijgekomen en zo ontstonden diverse tuinkamers afgesloten met een haag. Op die manier heb ik het vroeger op school geleerd zegt Ad. Telkens zorgen voor een nieuwe verrassing. Inmiddels is het hoveniersbedrijf niet meer bij de privéwoning gevestigd. Het parkeerterrein kwam vrij en daar moest wat mee worden gedaan. Er kwam een royaal gazon, nu wel met echt gras en de oude hooiberg werd omgetoverd tot een prieel. De tuinkamers verdwenen en maakten plaats voor een meer open tuin met een lange zichtas naar de weilanden, honderd meter en meer verderop.

De oude toegangspoort gemaakt met bogen uit de oude druivenkas van m’neer pastoor staat net niet midden in die as. Dat moet nog eens veranderen meent Ad.

 

6. De oude schuur met de oude werktuigen

 

 

 

 

 

Daarna wandel je langs borders en door de boomgaard. In en bij de boerenschuur hebben een trekker en allerlei oude landbouwwerktuigen een plaatsje gekregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. De grote vijver

 

 

 

 

En nog verder gaat de wandeling langs de nieuw aangelegde vijver naar de Japanse tuin. Deze tuin is enkele jaren geleden gemaakt door 9 eindexamenkandidaten van de Groenschool in Boxtel. De leerlingen zijn allemaal geslaagd gelukkig.

10. De kerktoren van Elshout

Zelfs de vakman kan nog steeds iets leren blijkt als Ad vertelt dat onze eigen Wilma de Munnik, tuinarchitecte, hem allerlei tips heeft gegeven over de tuin en zijn beplanting. Grote groepen maken zegt Wilma, dat geeft rust. En rust was er niet altijd in de beplanting. Het gebeurt allicht eens dat er planten overblijven bij de aanleg van een tuin door de hoveniers. En planten weggooien dat kan echt niet…dus werden die planten maar in de eigen tuin gezet. Het gevolg: een ratjetoe van planten en heesters. Ook nu weer staat er nog een half kistje lavendel over. Dat kan daar mooi geplant worden wijst Ad, daar is nog ruimte open. Dat kan zegt zijn vrouw, maar dan moeten het tenminste twee kistjes worden.

 

De tuin wordt afgesloten met een groep kerstbomen, een bogengalerij met Blauwe Regen en helemaal aan het einde van de tuin een zitplekje waar je even kunt uitrusten voor de je de terugreis richting huis aanvaardt.

15. Sculptuur
16. Wilgenlaantje
17. De bogengalerij
19. Het einde
meer

Advertenties van onze sponsoren

-----

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915