De Langstraat

De tuin van Tjalda Wesseling-van Dam

Pfff.. wat een windje vandaag! Het is 10 april en met de fiets tuf ik richting ’s Gravenmoer naar de tuin van Tjalda Wesseling. Tjalda en Norbert , beide geboren in Den Haag, wonen al 46 jaar in een mooi oud huis aan de ’s Gravenmoerse vaart. Die vaart is ooit uitgegraven voor de winning van veen/turf. Het laat zich raden dat deze veengrond ook hun tuingrond is, dus dat zit wel goed. Achter de voorgevel van het huis is zo ongeveer alles veranderd, maar de uitstraling van het pand aan de buitenkant is behouden gebleven. De grond is zo’n 1500m2 en dit speelde bij de aankoop van het huis een doorslaggevende rol.  Behalve een notenboom en bloeiende boerenkool was de tuin toen woest en ledig. Het echtpaar ontwierp een slingerpad van rood mijn-split door de tuin naar achteren en plantte veel bomen en  groenblijvende struiken. Ze genoten van alles wat vervolgens ging groeien en bloeien. Eerst mocht de natuur zijn gang gaan, maar later was af en toe ingrijpen toch noodzakelijk.

Op het moment dat je nu, jaren later, de tuin inloopt daalt een bepaalde rust op je neer. Het is overigens een bijzonder levendige tuin met enorm veel soorten insecten, vogels, eekhoorntjes, egels, etc. die hier allen hun voedsel en/of schuilplaats kunnen vinden. Onder de inmiddels zeer grote walnotenboom zoeken de kauwtjes naar de laatste noten. Onder die boom staan diverse soorten half schaduw planten. (vele naamplaatjes helpen je bij de namen van de planten) Overal heb je zitjes om te kunnen genieten van de tuin. Jaarlijks doet Tjalda mee aan de vogeltelling. Ze heeft naast de standaard vogels ook wel wat bijzondere soorten in de tuin. De bonte specht zit in één van hun bomen en komt lekker van de opgehangen pot pinda kaas snoepen. De Vlaamse gaai  vindt ook nog noten in de tuin en er is ook een roodborstje. Roodborstjes zijn altijd alleen, ze verdragen elkaar nl. niet in hetzelfde territorium, weet ze te vertellen. Ik loop de tuin in langs de “route du soleille”, een geel/ wit bollenmengsel  van diverse voorjaarsbloeiers, de tulpen staan groot en gracieus tussen de narcissen. Dit alles onder het, wit bloeiende, boompje “exochorda macrantha the bride”.  Iets verderop in de tuin is de vroegere moestuin sinds twee jaar veranderd in een dubbele border, waar een pad tussendoor loopt. Daar staan vaste planten in de kleuren geel, blauw en rood. Zij noemt dit haar “Mondriaan tuin”. We lopen weer verder naar achteren. De grote vijver daar zit vol met zonnebadende kikkers. Enorm veel verschillende insecten zitten op de planten rond de vijver. Er zit  behoorlijk wat kroos  in die vijver en wilde eenden komen elke dag even langs om lekker te smullen. Maar straks zijn die de wijde wereld in en groeit de vijver weer dicht. Daar weet Tjalda nog geen oplossing voor.  Als we het bruggetje over de vijver nemen is er nog een stuk grond waar op dit moment witte kippen (zijdehoenders) lopen. Eén van de kippen heeft 5 kuikens en het is een levendig geheel om ze zo lekker te zien scharrelen.

Tjalda heeft altijd parttime gewerkt, maar vond daarnaast tijd voor haar andere passie, tekenen en schilderen. Na haar pensioen kreeg ze daar meer tijd voor. Op een bepaald moment is ze overgestapt naar het werken met klei en volgde daarvoor cursussen bij diverse keramiek docenten in de omgeving. Leerde ook zelf glazuren maken en kocht een eigen keramiek-oven. Ze maakt het liefst mensfiguren in allerlei houdingen en dieren met een menselijk trekje Ze ziet de humor in dingen en dat zie je ook in haar beelden terug.  In de tuin heeft ze diverse van haar kunstwerken opgenomen. Vaak doet ze mee aan open tuin dagen (www.Opentuinendongen), dus mocht je de kans hebben ga dan gerust eens kijken, het loont zeker de moeite.