De Langstraat

Wilde planten, hoe wild zijn ze?

Dinsdagavond 19 oktober 2021 geeft Rini Kerstens namens Groei & Bloei De Langstraat een lezing over “Wilde planten, hoe wild zijn ze?”. De lezing vangt aan om 20.00 uur. Vooraf reserveren is niet nodig. Kosten €3,-- p.p.; voor leden van Groei & Bloei is de lezing gratis bij te wonen.

Deze avond neemt Rini Kerstens u mee in de wereld van wilde planten. Rini is een gepensioneerd docent biologie (heeft doctoraal biologie), maar in zijn vrije tijd probeert hij nog steeds mensen bewust te maken van de boeiende natuur om ons heen.

In “wilde planten” wordt de term “wild” vaak verstaan als ongeremd, niet te temmen, woekerend en ongewenst. Onkruid !

De botanische betekenis is echter “oorspronkelijk”, “natuurlijk”, in het wild groeiend. Dat wil zeggen op plaatsen waar wij, mensen, de hand niet in hebben. Wild staat tegenover cultuur, gekweekt, gezaaid, geplant, gepoot.

Maar hoe wild is onze wilde flora? Hoe oorspronkelijk en hoe natuurlijk ?

Als we wat beter kijken blijkt “natuur” in ons land “ver te zoeken”. Veel van onze planten zijn langere of kortere tijd geleden geïmporteerd. Een aantal soorten is volledig ingeburgerd, geaccepteerd, door natuurliefhebbers omarmd en wordt in een adem genoemd met de “echte” wilde planten. Andere soorten kunnen op minder waardering rekenen. Veelal van recentere datum, vaak driftig woekerend en gezien als ongewenste concurrenten van inheemse soorten.

In de presentatie wordt een poging gedaan om de term “wilde planten” nader te duiden en te “nuanceren”. Verschillende typen wilde planten komen langs.

In tegenstelling tot veel gecultiveerde (sier-)planten hebben wilde soorten vaak minder spectaculaire, niet zo opvallende of echt mooie bloemen. Het is allemaal een tikkeltje kleiner en bescheidener. Maar als je wat beter kijkt zijn ook de “gewone” wilde planten echte pareltjes. Een aantal van die “alledaagse” soorten moet dit illustreren.