De Langstraat

Een tuin van eten

Steeds meer mensen willen opnieuw een moestuin. Maar wat en hoe willen we precies kweken en oogsten? De lezing wordt gegeven door Peter Bauwens, een kweker van en schrijver over niet alledaagse eetbare planten.

Deze lezing brengt een nieuwe kijk op wat de moestuin kan bieden. Groenten en vruchten die tegelijk mooi én lekker zijn. Oude rassen met nieuwe mogelijkheden of nieuwe selecties die de moestuin een stuk makkelijker en aantrekkelijker maken. Vaste, doorlevende groenten voor een verrassende jaarlijkse oogst, meer kleur en smaakvariatie op je bord of verre reizen in je eigen tuin door het gebruik van bijzondere eetbare gewassen uit de hele wereld... Eetbare planten met een boeiende geschiedenis of als basis voor een beloftevolle toekomst. Een verfrissende introductie met praktische tips voor een nieuw soort van eetbare tuin en een filosofie rond een zintuiglijk tuinbeleving.

Peter Bauwens werkt al meer dan 30 jaar samen met Kathelijne Thiers aan de Nieuwe Tuin, een kleine eigenzinnige plantenkwekerij, zaadteelt- en selectiebedrijf op de grens van Vlaanderen en Nederland. Hun voornaamste doel is het selecteren van eetbare planten die de moestuin een stuk kleurrijker, eenvoudiger en smakelijker maken. De nadruk ligt op minder gebruikelijke groente, kruiden en fruit en selecties voor noordelijke groeiomstandigheden. Ook ziekteresistentie vormt een belangrijk punt. Er worden jaarlijks een groot aantal nieuwe rassen en soorten aangeplant en uitgetest.

Verder werkt hij als free-lance groenjournalist voor diverse Nederlandse en Vlaamse tijdschriften en uitgevers. Hij publiceerde een 40-tal boeken met een nieuwe en originele kijk op eetbare planten.